X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Gligor: Este necesar un audit al conformității S.A. Moldovagaz

26 dec. 2021,, 10:15   Politică
2878 13

Ștefan Gligor a atras încă o dată atenţia mass-media şi a societăţii civile asupra problemei legate de auditul datoriilor la gaze, subliniind importanţa acestei probleme pentru viitorul Republicii Moldova.

„Guvernanții noștri s-au obligat prin Protocolul din 29 octombrie 2021 semnat la Sankt-Petersburg să facă un audit al datoriilor „malului drept”, care precum că sînt de cca 709 milioane dolari SUA și să semneze un acord interguvernamental prin care să reglementeze modul de achitare a datoriilor cu tot cu penalități în următorii 5 ani”, a spus Gligor, transmite Noi.md.

Gligor a mai menționat că are mai multe întrebări la Protocol, potrivit căruia Guvernul și-a asumat achitarea datoriei față de Gazprom.

„Prin acest Protocol guvernul și-a asumat la modul practic să rezolve datoriile Moldovagaz față de Gazprom. Față de acest Protocol eu personal am foarte multe întrebări - Andrei Spînu avea sau nu împuternicire să-l semneze, unde e hotărîrea de guvern care l-ar împuternici să o facă, a fost sau nu consultat Guvernul la semnarea acestui Protocol și alte instituții, în primul rînd cele responsabile de securitatea statului, au făcut instituțiile de resort analiza riscurilor de executare a acelui Protocol, este conform sau nu legislației naționale acel document, inclusiv legii, prezintă riscuri pe termen mediu pentru securitatea națională sau nu?”, a scris Gligor pe Facebook.

Președintele Partidului Schimbării a reamintit că formațiunea pe care o conduce a elaborat un caiet de sarcini pentru auditul Moldovagaz, întrebîndu-se de ce autoritățile, societatea civilă și mass-media au trecut cu vederea acest subiect?


„Ieri, împreună cu colegii mei, am explicat ce ar putea urma în viitorul apropiat. Ieri, am explicat că dacă nu schimbăm abordarea și în loc să facem un audit al datoriei, nu vom face un audit al conformității S.A. Moldovagaz prin care să clarificăm fraudele/furturile și pierderile rezultate din proasta administrare a Moldovagaz, din momentul fondării și pînă în prezent - riscăm să punem pe umerii cetățenilor pînă la 12 miliarde de lei în următorii 5 ani, cu alte cuvinte să includem în factura cetățeanului pînă la 2.4 miliarde lei pe an, indiferent cum va fi făcut acest lucru, prin majorarea tarifului sau din buget.

Statul nu are bani proprii, banii sînt ai cetățenilor și vom plăti noi. Orice audit se face în baza unui caiet de sarcini pe care îl elaborează ministerul de resort. Ieri, cu colegii mei din Partidul Schimbării, am prezentat opinia oficială a partidului cu privire la sarcinile misiunii de audit. Un document minuțios elaborat si argumentat, dar din păcate trecut cu vederea de mass-media și cetățeni, concentrați pe alte subiecte, probabil mai importante. Vorbă să fie, sîntem un neam deștept, fălos și bogat. Cîteva miliarde încolo, cîteva încoace, avem de unde, nu-i așa stimați cetățeni si reprezentanți ai mass-media?”, a scris șeful Partidului Schimbărilor.

Ștefan Gligor a specificat că avem la guvernare prea puțini specialiști, iar mass-media și reprezentanții societății civile preferă să se lase conduși decît să educe societatea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?