X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Gligor: Acțiunea declarației cu privire la caracterul captiv al statului trebuie să fie limitată

20 iul. 2019,, 13:45   Politică
3261 0

Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că din moment ce a fost adoptată de către Parlament declarația cu privire la caracterul captiv al statului, instituțiile trebuie să acționeze mai insistent.

Potrivit lui, deputații au mandat deplin și nu trebuie modificată Constituția pentru a dezoligarhiza statul și pentru a-l curăța de oamenii coruptibili. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

„Se poate, în cadrul actualei Constituții, să se facă rapid și dur regulă, dar pentru aceasta trebuie să fie înțeleasă problema. Definitivarea clară a problemei duce la găsirea soluției corecte. Eu cred că actualmente în Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Serviciul de Informații și Securitate și alte instituții nu există o înțelegere corectă a problemei de aceea nu sînt identificate soluțiile care actualmente sînt imperative”, a declarat expertul. În opinia lui, situația în care se află statul este extraordinară și nu poate fi redresată prin metode ordinare.

Ștefan Gligor consideră că declarația cu privire la caracterul captiv al statului trebuie să aibă un termen de aplicare, ea nu poate exista un termen infinit. „Acțiunea declarației trebuie să fie limitată. Ea trebuie să acționeze pînă în momentul constatării faptului că sistemul judiciar este independent. În acest moment, Parlamentul trebuie să adopte o decizie cu privire la sistarea acțiunii acestei declarații”, susține expertul. În opinia lui, acest lucru trebuie făcut pentru a nu se crea un precedent, iar pe viitor, dacă va fi cazul, trebuie adoptată o nouă asemenea declarație.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, este de părere că fără măsuri exclusive Republica Moldova nu va ieși din această situație în care s-a pomenit. Potrivit lui, cu ochii pe Republica Moldova sînt atît europenii, cît și americanii care urmăresc atent ca să nu se facă acțiuni ce ar servi drept precedent. „Eu înțeleg că politicienii fac totul în pași pentru ca toți să se convingă că acest sistem, aceste structuri nu pot fi oprite”, a notat consilierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?