Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Glavan, despre farmaciile mobile: Cadrul legal a fost elaborat pe timpul Guvernului Filip

22 dec. 2020,, 11:33   Politică
4060 0

Deputata Platformei „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, spune că proiectul privind farmaciile mobile, care este acum criticat de către deputații din opoziție, a fost elaborat încă în 2016 în timpul Guvernului Filip, în urma unei dispoziții semnate personal de fostul premier.

Glavan și-a exprimat nedumerirea față de criticile lansate de Partidul Democrat (PD) asupra acestui proiect și a bulniat că pandemia din acest an a accentuat problema stringentă a „lipsei accesului la medic special de către oamenii de la sate”, transmite ziarulnational.md.

Potrivit Ruxandei Glavan, încă în anul 2016, în contextul implementării planului de acțiuni a guvernului pentru identificarea unor probleme în domeniul farmaceutic, a fost pusă sarcina elaborării actelor normative privind funcționarea farmaciilor mobile.

„Cadrul legal a fost studiat și elaborat de mine în 2016. Chiar nu înțeleg critica colegilor din PD. Sub semnătura lui Pavel Filip a fost această dispoziție și la însărcinarea nemijlocită a sa a fost elaborat cadrul legal pentru farmaciile ambulante”, a precizat Glavan.

Aceasta a subliniat că pandemia COVID-19 din acest an a accentuat necesitatea stringentă de a asigura accesul la medicamente pentru toți cetățenii R. Moldova, în special a oamenilor de la sate, acolo unde nu există farmacii.


Sursa citată a mai adăugat că farmacii mobile există peste tot în lume, inclusiv în țări europene, iar în multe state medicamentele care sînt eliberate fără rețetă pot fi procurate în magazine alimentare, benzinării și alte puncte comerciale. Glavan a mai afirmat că legislația actuală permite, în anumite cazuri, ca medicamentele să fie eliberate de către medic sau asistentul medical.

„Nu există niciun temei de panică. Sînt lucruri care trebuie să funcționeze. Ce e mai ușor, să ieșim și să criticăm sau să oferim soluții legale ca oamenii de la sate să aibă acces la servicii farmaceutice?”, a întrebat Ruxanda Glavan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?