X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Ghilețchi: Actualul Guvern a acoperit deficitul bugetar

18 dec. 2018,, 10:50   Politică
4163 4

Actualul Guvern, în ciuda lipsei finanțării externe, nu doar că a acoperit deficitul bugetar, dar a și venit cu anumite surplusuri, care au permis să fie crescute, chiar și modest, salariile, pensiile. Respectiv, bunăstarea și viața cetățenilor a cunoscut un mic progres.

Declarația a fost făcută de vicepreședintele Legislativului, Valeriu Ghilețchi, la dezbaterile publice cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Conform spuselor lui Valeriu Ghilețchi, în pofida tuturor contradicțiilor din societate pe acest subiect, cifrele nu mint, iar rezultatele din sectorul economic și social nu pot fi tăgăduite.

Cifrele reflectă o creștere economică, mai multe colectări de venituri la buget, de asemenea, acest Guvern a limitat birocrația, a redus organele de control etc. „Sînt niște rezultate, care vor continua și vor fi mai multe, dacă se va reuși păstrarea unei stabilități politice și implementarea prevederilor, adoptate în Parlament”.

Valeriu Ghilețchi a spus că există și provocări, iar cea mai mare restanță ține de sectorul justiției, care necesită din partea următorului Parlament și Guvern suficientă voință politică pentru niște reforme mult mai profunde și un act al justiției echitabil. Potrivit spuselor lui, chiar dacă s-au tot depus eforturi pentru a reforma justiția, din păcate, progresele atinse nu sînt, deocamdată, suficiente pentru a le oferi cetățenilor încredere în actul justiției. În altă ordine de idei, Valeriu Ghilețchi a spus că, uneori, de lucrurile care se întîmplă în Moldova nu e vinovată guvernarea, cum ar fi, de exemplu, în cazul mass-mediei neindependente.


Politicianul mai spune că nu este corect să acuzi pe cineva că vrea să obțină sau să se mențină la putere atît timp cît și alți politicieni, inclusiv din opoziție, luptă pentru putere. „Miza în politică este obținerea puterii, nimeni nu vine în politică de dragul politicii. Altceva e ce o să faci cu puterea, va fi îndreptată în interesul țării sau în interesul altor grupuri”.

Referindu-se la rolul cetățeanului în alegeri, vicepreședintele Parlamentului, a spus că acesta are un rol determinant în toate procesele, dar totuși efortul de a-l convinge pe cetățean ține de actorii politici.

Valeriu Ghilețchi mai consideră că polarizarea societății este o greșeală, pentru că o guvernare trebuie să lase loc și pentru o comunicare eficientă.

Dezbaterea „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, este ediția a 99-a din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?