Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Gavrilița, pentru Bloomberg: Moldova se teme că va fi uitată de UE

26 mai. 2022,, 16:00   Politică
6124 0

În vreme ce toți ochii sînt ațintiți asupra Ucrainei, care încearcă să grăbească procesul aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova se teme că propriul efort de a se alătura blocului comunitar va fi uitat.

Aceste declarații au fost făcute într-un interviu pentru Bloomberg de prim-ministra Natalia Gavrilița, care zilele trecute a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Este foarte important pentru noi să nu fim uitați, lăsați în urmă sau să devenim o zonă gri. Poporul Moldovei a votat masiv pentru integrarea europeană încă înainte de începerea războiului”, a declarat Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru Bloomberg.

Campania de promovare a aderării la UE a început încă înaintea războiului din Ucraina. Iar acum, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a mers la Davos pentru a susține acest efort și pentru a aduna sprijin.

Gavrilița a subliniat că Moldova își consolidează instituțiile și statul de drept, sarcini de bază pentru orice candidat la aderare. Dar cu o economie suferindă și dependentă de livrările de gaze ale Rusiei, Gavrilița a avertizat că țara sa beneficiază de o fereastră de timp scurtă, pentru ca cererea de aderare, depusă pe data de 3 martie, să fie analizată la Bruxelles și în capitalele UE.


„Momentul (acțiunii) este acum”, a spus ea în interviul acordat marți.

Totuși, autoritățile de la Chișinău „sunt îngrijorate cu privire la efectul pe termen mediu asupra stabilității în regiune”, a admis șefa Guvernului. De aceea, în vreme ce își va menține statutul neutru din punct de vedere militar, Moldova nu exclude unele investiții în apărare, a spus Gavrilița.

„În lumina riscurilor tot mai mari, trebuie să fim mai bine pregătiți să ne apărăm”, a mai spus ea.

Gavrilița a cerut și de la alte țări să acorde ajutor. Moldova are nevoie de cel puțin 400 de milioane de euro (428 de milioane de dolari) sub formă de granturi pentru a-și menține sustenabilitatea datoriei și moneda sub control.

Totodată, Moldova poartă discuții cu Germania, Franța și alții pentru un ajutor mai mare. Astfel, există încă o cale către obiectivul autorităților din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?