Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Gavrilița în România. Moldova va dezvolta noi strategii de administrație publică

28 noi. 2022,, 17:00   Politică
1751 0

Acordarea autonomiei fiscale, diminuarea influenței politice și financiare, modernizarea administrației publice prin optimizarea activității, descentralizarea și creșterea potențialului de dezvoltare. sînt cîteva dintre aspectele discutate astăzi, 28 noiembrie, la Conferința „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective”.

În luările lor de cuvînt, oficialii au subliniat că elaborarea unei noi Strategii de reformă a administrației publice este o condiție a Comisiei Europene în contextul acordării statutului de țară candidată pentru Rep. Moldova.

Eficiența funcționării Administrației Publice Locale constă în adoptarea unui cadru legal și instituțional care să fie clar și transparent, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Printre cerințele de bună funcționare ar fi integritatea funcționarilor publici, sistemul de salarizare îmbunătățit, digitalizarea modalităților de plată pentru combaterea corupției, a spus, adăugînd că România este o țară pe care Rep. Moldova o va prelua drept model, transmite radiochisinau.

„Ne bucurăm foarte mult că începem să avem relații cu instituții europene, în primul rînd cu România, care ne vor ajuta să creștem capacitățile funcționarilor noștri și să readucem prestigiul și statutul funcției publice.”

Adoptarea reformei administrației publice locale este una din cele mai importante cerințe pe care Comisia Europeană a impus-o Rep. Moldova, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks:


„Este important rolul administrație publice, care este esențial în asigurarea unor standarde mai bune de trai și de educație pentru cetățeni, dezvoltarea economică a statului, un sistem de justiție echitabilă. În ceea ce privește un model de administrație publică, nu există un model unic la nivelul Uniunii Europene. Statele membre UE fiecare și-au ales un model stabilit propriu.”

Pentru o reformă eficientă este nevoie de o consultare publică la care să participe fiecare administrație locală, a declarat președinta Congresului Autorităților Publice Locale, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia, Tatiana Badan:

„În tot acest proces de căutare a unui model potrivit țării noastre, foarte mult contează implicarea largă a actorilor principali, dialogul real și crearea unui mediu de încredere între toți participanții la proces. Acest element important, cu regret, a fost neglijat, iar în ultima perioadă remarcăm că am reușit să stabilim acest mecanism de dialog instituționalizat.”

Partenerii proiectului de asistență pentru elaborarea unei noi strategii de reformă a administrației publice sînt Uniunea Europeană, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Biroul de Cooperare al Elveției în Rep. Moldova.

1
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий