Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Gavrilița, împotriva negocierilor directe cu Krasnoselski

2 ian. 2022,, 13:30   Politică
3936 29

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a arătat sceptică privind propunerea liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, de a discuta despre o soluționare conflictului dintre cele două maluri ale Nistrului, în cadrul unei întîlniri cu președinta, Maia. Sandu. Afirmația a fost făcută, joi, 30 decembrie la postul de televiziune Moldova 1. Natalia Gavrilița a mai adăugat că aceste probleme sînt discutate la nivel interministerial.

„Regretăm că partea transnistreană nu folosește formatele existente pentru negocieri, dar a decis să vină direct cu aceste scrisori”, a spus Gavrilița.

Premierul a mai spus că nu crede în sinceritatea scrisorilor trimise de liderul Transnistriei către Președinta Republicii Moldova, Guvern și Parlament. „Aceste inițiative nu corespund acțiunilor. Mai întîi trebuie să demonstreze activitate în cadrul grupurilor de consolidare a încrederii”, a spus ea.

Krasnoselsky a făcut o declarație tari săptămîna trecută, invitînd-o pe Sandu să „înceapă discuțiile privind o soluționare conflictului”. Anterior, Tiraspolul a refuzat categoric să pună în discuție această problemă, oferindu-se să se concentreze pe eliminarea barierelor și măsuri de consolidare a încrederii prin stabilirea cooperării în sferele transporturilor, telecomunicațiilor și finanțelor. Chișinăul a insistat în mod tradițional asupra problemelor unei reglementări cuprinzătoare. În plus, Krasnoselsky a cerut reluarea negocierilor în format „5+2” cît mai curînd posibil (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE). Această inițiativă a fost salutată de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, care a cerut Republicii Moldova să răspundă pozitiv la propunerea lui Krasnoselsky.

Negocierile pe problema transnistreană au început să se blocheze pe fondul campaniilor electorale din Republica Moldova din 2019, iar în 2020 și 2021 partidele nu au putut obține o singură rundă de negocieri în formatul „5+2”. Autoritățile transnistrene au acuzat Moldova de presiuni și nerespectarea acordurilor și, ca răspuns, au suspendat o serie de acorduri.


După ce a fost aleasă la președinție, Maia Sandu a făcut anul trecut o serie de declarații dure despre Tiraspol și a spus că nu intenționează să se întîlnească cu liderul Transnistriei, așa cum au făcut predecesorii săi.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?