Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gavrilița: Este necesară implicarea tuturor în rezolvarea crizei refugiaților

16 mar. 2022,, 09:12   Politică
2417 0

Prim-ministra Natalia Gavrilița a mers într-o vizită la depozitul din orașul Vatra unde sînt stocate ajutoarele umanitare destinate refugiaților din Ucraina care sînt transmise prin intermediul Guvernului, pentru a se informa despre modalitatea de distribuire a stocurilor existente, notează noi.md

Acesta este principalul depozit al Centrului Unic de Gestionare a Crizei și este amplasat pe teritoriul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior “Moldcoopimex” a Moldcoop.

Prim-ministra a fost informată privind procesele de evidență și gestionare a stocurilor acumulate în perioada 4 – 15 martie din donațiile agenților economici din țara noastră, ONG-urilor și organizațiilor internaționale. Recent, noi loturi au ajuns la depozit din partea Marii Britanii și Germaniei, care conțin pături, seturi de igienă personală, lenjerie de pat, saci de dormit, perne și alte obiecte de primă necesitate. De asemenea, zilnic, sînt livrate produse alimentare precum zahăr, ulei sau lapte praf.

De aici, produsele alimentare și non-alimentare sînt distribuite spre cele 96 de centre de plasament autorizate și adăposturi de urgență, conform listei de necesități ale acestora. Bunurile sînt eliberate în baza solicitărilor oficiale din partea consiliilor raionale, primăriilor, centrelor de plasament etc. Depozitul este dotat cu echipamente tehnice necesare, iar înregistrarea bunurilor contabile este realizată prin intermediul unui soft, pus la dispoziție de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică.

„Absolut toate procesele trebuie să fie transparente, pentru ca oamenii să cunoască ce produse avem în cadrul depozitului și cum le distribuim”, a accentuat Natalia Gavrilița.


Sortarea produselor este asigurată de către voluntarii grupului „Moldova pentru Pace”, creat pe lîngă Guvern. În discuții cu voluntarii, prim-ministra a menționat că fiecare contribuție este una semnificativă în procesul de gestionare a crizei: „Faceți o muncă extraordinară și țin să vă mulțumesc pentru ajutor și pentru entuziasm. Noi avem deja un mecanism care funcționează și încercăm să preluăm cît mai multe sarcini, dar este o situație care solicită implicarea tuturor: a autorităților centrale și celor locale, a cetățenilor și donatorilor. Am dat dovadă de o mobilizare exemplară și împreună o să ducem faima țării pentru modul în care gestionăm această criză”, a spus prim-ministra.

Agenții economici care doresc să facă donații, pot apela Linia verde pentru gestionarea fluxului refugiaților, la numărul de telefon 080080011. A fost creată și adresa electronică pentru transmiterea documentelor din depozitul de donații (persoane juridice) pentru refugiați: facturi@social.gov.md.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?