X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Gavrilița, despre moțiunea de cenzură: „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă, acuzații ridicole”

22 sep. 2022,, 19:20   Politică
3030 2

Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a început discursul în fața Parlamentului, amintind că niciun Guvern de pînă acum nu a activat într-o criză atît de profundă. Aceasta a subliniat că cel mai bun titlu al moțiunii de cenzură ar fi „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă” și că moțiunea înaintată de BCS este un amestec de minciuni, acuzații ridicole, un „spectacol”.

„Într-un sistem democratic autentic, este nevoie de o opoziție competitivă, care să provoace puterea, să critice, dar nu doar de dragul criticii sau al PR-ului politic, ci pentru a pune umărul la guvernarea țării, propunînd soluții care ar putea îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlament.

Din păcate, noi nu avem o asemenea opoziție, iar moțiunea de cenzură la care răspund astăzi este o compilație de minciuni care nu denotă doar lipsa de idei și soluții, dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, cei care au înaintat moțiunea vin cu acuzații false în adresa guvernării.

„Așa am ajuns ca în loc să muncim și să rezolvăm problemele oamenilor, trebuie să răspundem unor acuzații absurde, de multe ori false și chiar ridicole pe care opoziția ni le aduce pentru a-și face publicitate pe banii cetățenilor.


Se vede că pentru semnatarii moțiunii, spectacolul este mai important decît munca și cel mai bun titlu pentru această moțiune de cenzură ar fi zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă”, a precizat premierul.

Natalia Gavrilița a trecut în revistă toate acțiunile întreprinse de Guvern pentru a sprijini cetățenii în contextul creșterii prețurilor la combustibili și a inflației, generate de acestea.

„Am revizuit ajutorul social, am crescut salariul minim, salariu minim pe țara de 3000 de lei, am oferit ajutor pentru sezonul rece, am compensat tariful la gaz. Cum s-ar fi descurcat oamenii din țara noastră, dacă nu am fi putut acorda compensații iarna trecută, în mediu 3500 de lei pentru fiecare gospodărie, vom continua să acordăm sprijin. Am crescut fondul de subvenționare în agricultură cu 60 de procente. Am extins cu 40 de procente lista medicamentelor compensate și am extins lista de medicamente compensate, am dotat mai multe spitale cu utilaj medical modern și le-am asigurat cu ambulante noi”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a mai spus că Executivul a întreprins toate măsurile pentru a depăși această iarnă.

„În primul rînd, o astfel de situație cu prețurile internaționale nici nu a existat. Guvernul Chicu a fost primul care a introdus elementul de preț de piața pentru achiziționarea gazului, acest preț de piață generează acum prețuri mari. Noi am venit cu compensații în factură, acum venim cu un program, bazat pe venituri, dar și cheltuieli. Acum cumpărăm păcură, am cumpărat cărbune, stocăm gaze, avem programul de asigurare cu lemne. Avem un program, care prevede ce trebuie să facă fiecare instituție a statului în parte”.


Natalia Gavrilița a mai spus că „au fost făcute mai accesibile și serviciile publice, au fost reduse prețurile la pașapoarte, a fost lansat serviciul de livrare, prin care oamenii primesc actele de stare civilă direct acasă, inclusiv cei din diaspora. Prim-ministra a mai spus că în bugetul de stat anul 2022 au fost au fost prevăzute peste un miliard de lei pentru proiecte de infrastructură, mai mult decît în anul precedent”.

„Acum întreb pe cei care au înaintat moțiunea, ce vreți să obțineți, agenda cui o faceți, a celor care au furat și au sărăcit țara, iar acum fug de justiție?”, a punctat premierul.

Pe 22 septembrie, în Parlament, urmează să fie o luată privind demiterea sau continuarea activității Guvernului Gavrilița.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?