X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Gavrilița: Anunțăm un pachet de compensare a tarifelor la gaz de 1,6 miliarde de lei

10 noi. 2021,, 15:30   Politică
4657 2

Guvernul a pregătit un pachet de compensații în valoare de circa 1,6 miliarde de lei pentru susținerea cetățenilor pe timp de criză, a anunțat astăzi premierul Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței Guvernului.

Șefa executivului a precizat că nu doar R.Moldova a fost afectată de criza energetică, dar și alte țări ale lumii, guvernul însă va adopta o serie de măsuri întru susținerea populației.

"Întreaga omenire trece printr-o perioadă dificilă, nu e secret, fiecare cetățean poate să-și sune prietenii, rudele și să întrebe ce se întîmplă peste hotare cu prețurile, inflația, cu rețelele de distribuție.

Moldova nu este izolată, trecem și noi prin această criză economică, care afectează și alte țări. Sarcina pe care o avem e să fim alături de oameni, să folosim la maxim resursele noastre pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor. Nu sîntem singuri în fața crizei, ne ajută UE, care ne oferă 60 de milioane de lei în formă de grant, pentru a gestiona criza energetică", a declarat Natalia Gavrilița.

"Avem o aumită sumă de bani pe care o putem folosi pentru a compensa creșterea tarifelor. Azi am ajuns la o decizie finală care va merge la Parlament să fie aprobată. Este vorba de extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa 523 milioane de lei suplimentar; compensarea creșterii tarifelor la gazele naturale va costa 770 milioane lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa 340 de milioane lei.


Anunțăm un pachet total de compensare a cheltuielilor pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022 estimat la 1,6 miliarde de lei. E vorba de cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordare da guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză", a mai precizat premierul.

În cazul familiilor nevoiașe, indemnizația acordată va crește de la 500 la 700 de lei pe lună. De asemenea, a fost majorat numărul familiilor eligibile pentru acest program de susținere din partea statului, pînă la 300 de mii, cu 88 de mii mai mult ca anul trecut.

Gavrilița a mai anunțat că în ceea ce ține de compensarea creșterii tarifare la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?