Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Gavrilița a discutat cu primarii din raionul Edineț

14 ian. 2022,, 17:15   Politică
2217 8

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o ședință de lucru în orașul Edineț, unde a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale despre problemele din regiune și proiectele de dezvoltare implementate cu succes.

Șefa Cabinetului de miniștri a vorbit despre posibilitățile pe care le oferă Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, cu un buget de peste 800 milioane de lei, pentru anul 2022. Natalia Gavrilița a menționat că la ultima ședință de Guvern a fost aprobat documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024, care include finanțări pentru mai multe proiecte din raionul Edineț și or. Cupcini. Anual, aproximativ 300 milioane lei vor fi investiți pentru dezvoltarea regională. Alte 500 milioane de lei vor merge pentru finanțarea proiectelor locale, iar regulamentul de aplicare pentru aceste proiecte va fi consultat și adoptat în următoarele cîteva săptămîni, transmite Noi.md.

„sîntem cetățenii unei țări și toți avem aceleași probleme - salubritatea, alimentarea cu apă potabilă, sisteme de canalizare. Conceptul de ”Sat european” înseamnă investiții în localități și crearea locurilor de muncă, prin care vom putea opri fluxul de emigrare și vom putea crea condiții bune de trai aici, la noi acasă. Provocarea noastră comună este să ne gîndim ce putem face pentru a absorbi eficient finanțările. Mesajul meu pentru primari este - haideți să lucrăm împreună pentru ca să pregătim documentația tehnică, să implicăm eficient sectorul privat în implementarea proiectelor bine gîndite.”, a mai spus Șefa Executivului, Natalia Gavrilița.

img22000262

În cadrul ședinței, primarii au abordat și alte probleme cu care se confruntă primarii și localitățile, cum ar fi utilizarea fondurilor pentru reparația drumurilor, salarizarea în sectorul public, regimul juridic al iazurilor, închiderea gospodăriilor țărănești inactive, evaluarea funciară, ș.a. Prim-ministra a expus inițiativele și acțiunile Guvernului pentru rezolvarea acestor probleme.


În cadrul întîlnirii, primarul de Edineț, Constantin Cojocari, a prezentat componentele proiectului „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de UE și implementat de primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România. Proiectul, fiind în primul an de implementare, se va derula timp de 4 ani, perioadă în care vor fi făcute investiții în domeniul transportului public, gestionării eficiente a deșeurilor și resurselor de apă, extinderea iluminatului public. De asemenea, în cel puțin trei cartiere din localitate vor fi implementate proiecte de îmbunătățire a condițiilor de trai prin aplicarea soluțiilor inteligente, iar cîteva instituții de învățămînt vor fi modernizate.

Primarii invitați din orașele românești Alba Iulia și Piatra Neamț au mulțumit gazdelor pentru primire și au povestit despre prieteniile care se leagă între orașele moldovenești și cele românești. „Oamenii locului pot face minuni, administrațiile locale de succes fac diferența și punînd pe harta Moldovei astfel de puncte de succes putem garanta o dezvoltare durabilă în localitățile noastre”, a declarat primarul orașului Alba Iulia, Gabi Pleșa.

img22000262

„Apreciez foarte mult potențialul pe care îl au proiectele transfrontaliere și felicit primăria Edineț pentru acest proiect. Știu că mai multe localități nu au capacitatea să co-finanțeze astfel de proiecte, și anume de aceea Fondul de Dezvoltare Regională și Locală va include un component de co-finanțare pentru proiectele externe”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.

img22000262

Bugetul proiectului „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor” este de 4,35 milioane de euro, din care 4,14 milioane de euro reprezintă o subvenţie din partea UE, iar 218,7 mii de euro - contribuţia partenerilor de implementare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?