X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Gaiciuc: Moldova are nevoie de recunoașterea internațională a neutralității

29 iul. 2019,, 12:30   Politică
2792 2

Ex-ministrul Apărării, deputatul în Parlament, generalul Victor Gaiciuc a relatat ce îi va oferi Moldovei fixarea statutului neutru al acesteia, transmite eNews cu referire la vedomosti.md.

Președintele Igor Dodon de nenumărate ori a specificat necesitatea fixării statutului neutru al Republicii Moldova la nivel internațional. Cu faptul că Moldova are nevoie de neutralitate fixată prin garanțiile internaționale este de acord și Gaiciuc.

„Sînt foarte bucuros că dl Președinte a lansat această declarație deoarece eu de nenumărate ori am vorbit despre necesitatea acestei măsuri, a declarat generalul în cadrul unui interviu oferit studioului de radio Sputnik-Moldova. – Bineînțeles, statutul neutru este consfințit în Constituția noastră, dar ea este un document intern. Alte țări ar putea trata acest lucru în mod diferit”.

După cum a spus Gaiciuc, o variantă ideală pentru Moldova ar fi ca comunitatea internațională să confirme statutul neutru al Moldovei: „Eu am în vedere ca statutul nostru să fie confirmat de Consiliul de Securitate al ONU, să fie emisă o rezoluție a ONU privind recunoașterea neutralității Republicii Moldova”.

Potrivit lui Gaiciuc, în această chestiune Moldova are nevoie de sprijin din partea jucătorilor cheie de pe arena mondială în persoana Federației Ruse, SUA, Uniunii Europene. Și atunci poate fi adoptat un act juridic internațional care ar permite fixarea statutului neutru al Moldovei.


„Eu sînt adeptul neutralității Moldovei, eu consider că aceasta este unul dintre fundamentalele principii ale statalității noastre care îi permite Moldovei să mențină relații bune cu Vestul, Estul, cu toate țările din lume, să fie atrăgătoare pentru investiții”, a spus Gaiciuc. Totodată, el a specificat că recunoașterea internațională a neutralității ar pute servi drept bază pentru reglementarea definitivă a problemei transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?