X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Găgăuzii, nedumeriți de poziția președintelui față de regiunea autonomă

5 mar. 2021,, 11:30   Politică
2744 15

La cîteva luni de cînd Maia Sandu a ajuns în fruntea statului, găgăuzii sînt nedumeriți de poziția președintelui față de regiunea autonomă. Ei așteaptă de la noul șef de stat niște răspunsuri la întrebările fundamentale care-i macină în relația Chișinău-Comrat. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvînt al bașcanului Irina Vlah Andrei Vedutenko pentru Spuntik Moldova.

Găgăuzii sînt nemulțumiți de faptul că guvernatorul autonomiei a fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate în ianuarie și își doresc ca vocea lor să fie auzită și în această structură.

„Nu ni s-a prezentat nicio explicație. Bașcanul nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Președinției. Irina Vlah a fost membru al Consiliului Suprem de Securitate chiar și atunci cînd era președinte Nicolae Timofti, la fel cum a fost membru CSS și predecesorul său Mihail Formuzal în timpul mandatului lui Voronin”, a mai spus Vedutenko.

Președinția a precizat că bașcanul Irina Vlah nu mai este membru din oficiu al CSS, dar va fi invitat la ședințele Consiliului atunci cînd vor fi examinate subiecte ce vizează autonomia.

„Bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului prin statut. Acest fapt este fixat în legislația privind statutul Găgăuziei, care a fost aprobată de Parlament. Noi considerăm că opinia autonomiei găgăuze trebuie să fie auzită și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, nu doar în Guvern. Aceasta este opinia poporului găgăuz și opinia lui trebuie luată în calcul atunci cînd se adoptă anumite decizii la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, pentru că aceste decizii vor influența direct Găgăuzia”, a declarat Vedutenko.


Amintim că decretul de constituire a noului Consiliu Suprem de Securitate a fost semnat pe 25 ianuarie de președintele Maia Sandu. Potrivit legii, din componența CSS fac parte deținătorii unor anumite funcții publice. În noua componență nu s-a mai regăsit bașcanul Găgăuziei, în schimb a fost completată cu 11 persoane noi din anturajul președintelui.

Anterior Irina Vlah a declarat că Maia Sandu face o greșeală ignorînd conducerea și locuitorii autonomiei găgăuze, care nu au susținut-o la alegerile prezidențiale.

Bașcanul nu a fost invitat nici la inaugurarea Maiei Sandu.

„Toate aceste acțiuni și fapte sînt greșite, absolut greșite și nu sînt verificate. Dar nu vreau să le comentez. Din păcate, încă nu avem nicio relație. Nu există semnale din partea conducerii țării noastre. Deși sîntem deschiși și gata să lucrăm", a spus Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?