Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Găgăuzia va atrage atenția organizațiilor internaționale asupra conflictului cu Chișinăul

24 mai. 2023,, 10:45   Politică
3631 0

Autoritățile autonomiei Găgăuze din sudul Moldovei intenționează să atragă atenția organizațiilor internaționale asupra conflictului cu autoritățile centrale ale republicii pe tema separării puterilor în stat.

Despre acest lucru a anunțat pentru postul Gagauziya Radio Televizionu, Dmitri Konstantinov, Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, în urma ședinței Comitetului Organizatoric privind organizarea Congresului Deputaților de toate nivelurile din 27 mai, scrie tass.ru

"Se va discuta o singură problemă - prevederile Legii "cu privire la statutul juridic special", care nu sînt respectate de puterea centrală, dimpotrivă, atribuțiile autonomiei sunt reduse sistematic. Nu mai putem pur și simplu să stăm și să ne uităm la aceste lucruri", a spus Konstantinov.

În cadrul întrevederii s-a menționat că evenimentul ar trebui să aibă loc înainte de summit-ul comunității politice europene, care este programat la 1 iunie în Republica Moldova.

Autoritățile autonomiei afirmă că, la adoptarea noilor legi, Chișinăul nu își îndeplinește obligațiile și nu ține cont de prevederile Legii privind statutul special al Autonomiei Găgăuze adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 1994.

Un nou conflict a izbucnit în timpul alegerilor din mai a guvernatorului autonomiei. Chișinău a spus că acestea s-au desfășurat cu încălcarea Codului Electoral al Republicii Moldova, iar Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a declarat că s-a ghidat de Codul Electoral al autonomiei.

24
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?