Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Anchetă: Cînd și cu aportul cui a început devalizarea sistemului bancar

17 oct. 2019,, 11:40   Politică
3384 0

Deputații au audiat astăzi la ședința plenară raportul Comisiei de anchetă cu privire la devalizarea sistemului bancar, informează Noi.md.

Președintele Comisiei, Alexandru Slusari, a anunțat că frauda bancară s-a produs în cîteva etape, iar pregătirea terenului pentru lovitura finală a început încă în anul 2011. Totodată, deputatul a precizat că prima etapă a schemei a fost gîndită de omul de afaceri Veaceslav Platon, chiar dacă numele lui nu figurează în raportul Kroll.

„Conform constatărilor noastre, totul a început în 2011, și nu doar la Banca de Economii. La început au fost afectate patru bănci și o companie de asigurare. În tot acest proces a fost implicat cel mai bun raider - Veaceslav Platon, care a acționat în complicitate cu Vlad Plahotniuc. Acest tandem este vizibil încă din anul 2011”, a explicat Slusari.

Ulterior, în schemă apare controversatul om de afaceri Ilan Șor, conform constatărilor comisiei de anchetă.

"În 2013 a fost aplicată altă schemă cu concursul lui Șor. De ce a fost substituit Platon e greu de spus, dar oricum urmele lui Platon se văd peste tot, chiar dacă el nu este printre beneficiarii finali indicați în raportul Kroll. Părerea mea e că în 2011 e data cînd a început devalizarea", a adăugat Slusari.


Președintele Comisiei de anchetă a mai menționat că devalizarea sistemului bancar a continuat și după anul 2014, în procesul lichidării celor trei bănci falimentare, perioada în care au fost emise garanțiile de stat pentru creditele de urgență în valoare de 9,5 miliarde de lei. În această perioadă, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au activat fără a dispune de o administrare specială, fiind sustrase sume colosale de bani, arată ancheta. În acest sens, deputații au propus crearea unei noi comisii de anchetă care să stabilească cum au fost lichidate cele instituții bancare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?