X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Fostul deputat Andrei Baștovoi, eliberat din arest înainte de termen (VIDEO)

20 dec. 2018,, 13:20   Politică
3998 1

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și unul dintre semnatarii Declarației de Independență, Andrei Baştovoi, a fost eliberat miercuri seara din detenție, cu trei luni înainte de termen.

El a fost condamnat în 2013, la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri pe cînd era vicepreşedinte al companiei petroliere Ascom-Group și de comandarea unui dublu omor. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stat, proprietarul companiei Ascom-Grup. Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victimă a unor intrigi.

Andrei Baştovoi a depus cerere de suspendare a executării pedepsei încă în luna ianuarie, iar Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Avocații au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău, scrie anticorupție.md.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la 8 ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul a fost purtat din instanţă în instanţă mai bine de trei ani.

Andrei Baștovoi a declarat pentru Anticoruptie.md că dorește să-și îmbrățișeze mai întîi rudele, apoi își va găsi o ocupație.


Soţia lui Andrei Baştovoi a decedat în ianuarie 2016 după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participle la funerarii, fiind păziți de escortă.

Mai mulţi lideri de opinie, au declarat că acest dosar este unul fabricat.

În 2016, CEDO i-a dat cîștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?