Fost președinte al CC: „Prin ce contribuie diaspora la dezvoltarea țării?”

Eu nu pot înțelege, prin ce contribuie diaspora la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor, îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățămînt, reparația, etc.?

Aceasta se întreabă fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, care consideră că moldovenii stabiliți cu traiul peste hotare nu ar trebui să voteze pentru președintele țării, transmite stiri.md.

"Personal, patru ani am deținut statutul de "șabașnic" - 1960-1964, lucrînd în regiunea Omsk. Dar citind comentariile la mesajul d-lui V.Stepaniuc și privind participarea la TV-8, Jurnal-TV, și alte TV a unor persoane din așa numita diasporă din Italia, Germania, Anglia și alte state, unde locuesc deja de 20-25 de ani, împreună cu toți apropiații și rudele, nu pot înțelege, prin ce contribuie ei la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor, îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățămînt, reparația ...etc, etc,etc. Au făcut ceva de folos societății pe parcursul anilor? Nimic. Cam ne-am săturat de atîtea sfaturi", spune Pușcaș.

Totodată, actualul președinte al Curții Supreme de Justiție se arată nedumerit de ce diaspora stabilită de ani buni împreună cu familiile lor peste hotare trebuie să decidă soarta R. Moldova. Pușcaș crede că legislația electorală trebuie revăzută, iar dreptul la vot să-l aibă doar moldovenii care au plecat peste hotare la lucrări sezoniere.

"Eu pot înțelege persoanele, care după căderea "cortinei de fier" au conștientizat noi realități. Dar nu-i pot înțelege pe cei care s-au mutat cu traiul în alte state. Socot necesară concretizarea legislației electorale. Dreptul de vot trebuie să aparțină tuturor cetățenilor RM care locuiesc permanent în Moldova și celor care muncesc peste hotare la lucrări sezoniere. Cei care s-au așezat cu traiul în alte state și s-au integrat în societățile statelor respective nu mai participă la dezvoltarea R. Moldova, cu atît mai mult nu participă la administrarea treburilor publice.


Noi, cei care zilnic ne ciocnim de diferite probleme, pe care tot noi trebuie să le rezolvăm, avem tot dreptul să cerem ca toți conaționalii noștri, indiferent de durata aflării lor peste hotare, să renunțe la războiul psiho-informațional, declanșat în RM de către opoziție cu participarea nemijlocită a lor, fiind folosiți ca un instrument agresiv împotriva poporului moldovenesc, dar mai concret, să se trezească și să-și determine statutul", a mai adăugat Victor Pușcaș.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load