Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fost europarlamentar: Pentru europeni Moldova este doar ”un obiect de atenție”

4 apr. 2018,, 12:59   Politică
6496 4

Aspirațiile europene al Republicii Moldova sînt sub semnul întrebării, întrucît UE nu este gata să se extindă, a declarat jurnalistul italian Giulietto Chiesa, publicist notoriu și fost europarlamentar, în cadrul unui interviu acordat portalului Noi.md.

Giulietto Chiesa a remarcat că în cercurile capitaliste europene există un anumit interes pentru Republica Moldova, însă acesta nu este legat de bunăstarea poporului.

„Situația în cauză este asemănătoare cu cea din Ucraina. Dar Ucraina este o problemă serioasă pentru Europa, deoarece este o țară enormă cu probleme mari. De aceea, nimeni din Europa n-o vrea pe Ucraina. Desigur, Moldova este micuță, ea poate fi ”înghițită”. Dar eu cred că în situația dată Europa nu este gata să se extindă. Desigur, acolo există oameni. În Europa, la Bruxelles anumite cercuri – financiare, oligarhice, capitaliste, structuri internaționale mari – vor să mai înghită ”o bucată de tartă”. Însă ei nu se gîndesc la Moldova. Pentru ei Moldova este doar un obiect de atenție. Îl vor folosi și îl vor arunca. Noi trăim într-o lume în care capitalul poate circula. E suficient să butonezi computerul și mii de miliarde vor merge acolo unde le trebuie lor. Poporul însă nu-i interesează deloc”, a explicat fostul europarlamentar.

Referindu-se la alegerile parlamentare din toamna acestui an, Giulietto Chiesa nu a exclus imixtiunile externe în campania electorală.

„M-am văzut cu președintele vostru și el mi-a spus că partidele de stînga au mari șanse să cîștige următoarele alegeri. Dacă e așa, cred că Europa va cheltui foarte mulți bani în aceste alegeri, în încercarea de a cumpăra deputații pentru ca ei să pledeze în favoarea Europei. Sper că alegerile din Moldova vor deveni un semnal bun pentru Europa și o vor influența. Pentru voi poziția cea mai avantajoasă este să păstrați prietenia cu toate țările. Așa nu veți deveni o colonie, iar poporul vostru va fi liber”, a comentat jurnalistul italian.


Interviul integral acordat portalului Noi.md de jurnalistul italian Giulietto Chiesa poate fi accesat aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?