X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Formatul „5+2” revine! Moldova și Transnistria, pregătite pentru negocieri

31 iul. 2020,, 17:00   Politică
3678 5

Șefa delegației Moldovei Cristina Lesnic și liderul delegației autoproclamatei RMN Vitali Ignatiev și-au anunțat disponibilitatea de a susține negocieri în formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatorii din partea SUA și UE).

Ei au declarat acest lucru după întrevederea în formatul online care a avut loc la două zile după negocierile organizate de Președintele Igor Dodon cu liderul Tiraspolului Vadim Krasnoselski, relatează tass.ru.

„Participanții la întrevedere au convenit să continue pregătirile pentru organizarea în viitorul apropiat a unei runde de negocieri în formatul „cinci plus doi””, se arată în comunicatul de presă al MAE al Transnistriei. Singura rundă a negocierilor în acest format din anul trecut a avut loc la Bratislava pe 9-10 octombrie, însă participanții la ea nu au reușit să coordoneze și să semneze documentul final. Conferința privind consolidarea măsurilor de încedere care a avut loc în Bavaria la 4-5 noiembrie de asemenea nu a adus rezultate.

Pe lîngă negocieri Lesnik și Ignatiev au discutat un șir de probleme curente, în special cele din domeniul telecomunicațiilor, privind activitatea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport, privind recunoașterea permiselor de conducere eliberate în Transnistria pentru participarea în traficul internațional.

Anterior Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementare transnistreană Thomas Mayr Harting a salutat întrevederea între Dodon și Krasnoselski, exprimîndu-și speranța că aceasta „va pregăti terenul pentru un dialog constructiv și de perspectivă între părți și va conduce la rezultate concrete și hotărîri reciproc acceptabile în viitoarele luni”. În cadrul întrevederii care a avut loc la reședința Președintelui Moldovei a fost discutată situația vizavi de negocieri și posibilitatea facilitării circulației cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și cooperarea dintre sisteme bancare, domeniul telecomunicațiilor și alte chestiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?