Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Flenchea: Tiraspolul păstrează o neutralitate maximă

23 feb. 2023,, 07:23   Politică
2563 0

Autoproclamatele autorități de la Tiraspol păstrează o neutralitate maximă în raport cu războiul din Ucraina.

O spune șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Alexandru Flenchea, potrivit căruia așa numitele autorități de la Tiraspol nu-și dorește escaladarea războiului, ci revenirea la situația de pînă la 24 februarie 2022, notează IPN.

Șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control se arată sceptic că Rusia ar recurge la gestul recunoașterii regiunii transnistrene. O astfel de acțiune ar trăda disperare în rîndul strategilor de la Moscova și ar distruge complet relațiile cu Chișinăul, spune fostul vicepremier pentru Reintegrare.

„Vladimir Putin are undeva, chiar și la nivel de subconștient, harta Uniunii Sovietice și acționează exact în paradigma asta, lucru care s-a văzut. Interesul pentru regiunea transnistreană este interesul ca și pentru un instrument, o pîrghie de a exercita presiune asupra Republicii Moldova. Dar între Rusia și regiunea transnistreană este Ucraina. În actualele condiții, cît războiul încă mai durează, nu văd posibilități ca Rusia să întreprindă acțiuni revoluționare în raport cu Transnistria. Să recunoască Transnistria ca să obțină ce? Ce să urmeze? Ca să dea mînă liberă Ucrainei ca să intre în Transnistria? Pentru că asta s-ar întîmpla. Recunoașterea Transnistriei de către Rusia ar fi un gest de disperare, un pas care ar pune punct relației cu Chișinăul”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același timp, Alexandru Flenchea spune că administrația de la Tiraspol manifestă prudență maximă în retorică atunci cînd este vorba de războiul din Ucraina. Potrivit ex-vicepremierului, liderii din stînga Nistrului nu-și doresc implicarea regiunii transnistrene în război, ci menținerea păcii și relații privilegiate cu Rusia.

„Mesajele Tiraspolului nu s-au schimbat în linii mari. Acum și-au găsit un nou subiect de discuție în privința legii separatismului, își fac campanii mediatice în presă, dar retorica lor nu s-a schimbat. Ei păstrează o neutralitate maximă. Doar Ignatiev (negociatorul politic din partea Tiraspolului în relația cu Chișinăul – n.r.) repetă elemente din narativele Moscovei privind ucrainizarea Republicii Moldova, o Moldovă care este anti-rusă, dar fără a acuza Ucraina, fără a fi ostil Ucrainei. Pînă la urmă, Iganatiev s-a născut în regiunea Odessa, are pașaport ucrainean. Ei vor să se continue situația de pînă la război, cu gaz gratuit, cu hotar deschis, să fie pace și afacerile să meargă”, a mai spus șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Acum două zile, președintele rus Vladimir Putin și-a stopat decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în mai 2012. Documentul prevederea, inclusiv, „căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?