X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Flenchea: „Nu există premise pentru invazia Moldovei, dar vulnerabilitatea rămîne”

6 iul. 2022,, 16:30   Politică
3073 0

Nu există premise pentru o invazie directă rusă a Moldovei astăzi, dar vulnerabilitatea Chișinăului la amenințările hibride rusești rămîne ridicată.

Această opinie a fost exprimată în ajun, în cadrul maratonului TV „Ucraina Vorbește”, de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite infotag.md.

"În această etapă, cel puțin în viitorul previzibil, nu există premise pentru o invazie militară directă. În același timp, Rusia are încă pîrghie de presiune, în primul rînd energetice", a spus el.

Printre astfel de pîrghii, Flenchea a numit „soarta obscură a contractului cu Gazprom, care poate fi reziliat în orice moment”, precum și faptul că „circa 70% din energia electrică consumată de Moldova este produsă în Transnistria controlată de Rusia”.

Potrivit acestuia, statutul de candidat UE primit recent de Moldova, deși foarte semnificativ, nu va schimba ambițiile Moscovei cu privire la Chișinău.


"Pentru că trebuie să pleci de la ambițiile pe care le are o anumită persoană – Vladimir Putin. Și acestea ambiții prevăd recrearea URSS într-o formă sau alta. Repet și subliniez că vorbim despre ambiții, nu despre planuri... Dar sînt periculoase, deoarece implementarea lor este destul de imprevizibilă”, crede Flenchea.

Vorbind despre potențialul de apărare al Republicii Moldova, el a spus că „vorbim mai mult despre slăbiciune militară decît despre putere”.
"Rusia nu a fost niciodată considerată de Moldova ca un potențial adversar. Iar sprijinul de apărare al UE pentru Moldova se limitează la echipamente neletale, astfel că Republica Moldova va continua să fie echipată cu arme sovietice", a spus Flenchea.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?