X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Flenchea: Formatul de negocieri 5+2 este nici viu, nici mort

20 iul. 2022,, 08:45   Politică
3432 0

Formatul de negocieri 5+2 este nefuncțional, iar în condițiile războiului din Ucraina, este de neconceput că cele două state se vor așeza la aceeași masă în cadrul acestui format.

O spune fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. În același timp, expertul Watchdog Valeriu Pașa se arată convins că pretinsele autorități din stînga Nistrului nu-și doresc o eventuală implicare a Republicii Moldova în război prin intermediul regiunii transnistrene, întrucît acest lucru ar pune în pericol afacerile elitei economico-politice de la Tiraspol, transmite IPN.

Valeriu Pașa spune că liderii de la Tiraspol nu-și doresc escaladarea situației din Ucraina, iar preluarea controlului regiunii transnistrene de către forțele ruse ar însemna o înlăturare de la putere a actualilor conducători din stînga Nistrului.

„Ei au nevoie de liniște pentru că banii iubesc liniștea”, a spus expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa, în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

În același timp, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că, în prezent, Chișinăul și Tiraspolul reușesc să se înțeleagă pe aspecte tehnice în format 1+1. Reanimarea formatului de negocieri 5+2 este imposibilă pe perioada războiului, spune ex-vicepremierul.


„Problema fermierilor, a școlilor cu predare în limba de stat, activitatea uzinei metalurgice și alte aspecte se rezolvă aici, la direct, cu medierea OSCE. Formatul 5+2 este o platformă unde se discută la un nivel mai înalt.

Acum acest format nu este nici viu, nici mort. Atît timp cît merge războiul este imposibil să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina s-ar așeza la o masă de negocieri.

Pe de altă parte, ar fi inoportună inițiativa de revizuire a formatului. Acum există formate și aici, pe loc. Au loc grupuri sectoriale, trebuie să se lucreze”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Formatul de negocieri 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?