Preşedintele stiri: 3022

Financial Times: "Moscova a cerut Chișinăului să renunțe la Acordul de Liber Schimb cu UE"

27 oct. 11:49   Politică
16697 14

Prestigioasa publicație britanică Financial Times publică un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut R. Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor, citează Replica Media.

Cei de la Financial Times citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămîna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au cîștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara sa din Moldova care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, se mai arată în articol, notează Noi.md cu referire la cotidianul.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X