Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Filip: Trebuie să fim vigilenţi la orice tentative de implicare din exterior

3 mai. 2018,, 15:01   Politică
3484 13

Implementarea în totalitate a Acordului de Asociere RM-UE este o prioritate a Guvernului și pînă acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate, iar autoritățile sînt hotărîte să îndeplinească integral prevederile Acordului, notează Noi.md.

O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul, Pavel Filip, în cadrul întrevederii sale cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

„Anul 2018 este un an electoral şi sîntem nu doar motivaţi să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenţi la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a menționat Pavel Filip.

Potrviti premierului un rol important revine comunicării strategice, la fel ca şi cooperării în domeniul contracarării ameninţărilor hibride. Republica Moldova este interesată de dezvoltarea cooperării cu UE pentru consolidarea rezilienţei statului şi a societăţii, inclusiv prin acţiuni care vizează combaterea propagandei şi comunicarea strategică, consolidarea mass-media şi cea a societăţii civile. „Cadrul normativ aprobat de Guvern reprezintă un prim pas în limitarea efectelor unor astfel de acțiuni, iar experiența europeană poate aduce un plus în procesul de implementare”, a relevat Pavel Filip.

Un alt subiect al discuțiilor l-a constituit reglementarea transnistreană. Au fost menționate progresele din ultima perioadă pe acest segment, între care soluționarea problemelor școlilor din stînga Nistrului cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor și admiterea în traficul rutier internaţional a mașinilor din regiunea transnistreană. „Guvernul este încrezător că, ținînd cont de ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani printr-o politică pragmatică și prin contribuția partenerilor europeni, progresele în soluționarea conflictului transnistrean vor continua”, a subliniat Prim-ministrul.


Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a felicitat autoritățile pentru progresele obținute pe dimensiunea transnistreană și a reconfirmat sprijinul UE în soluționarea acestei probleme esențiale pentru Republica Moldova, cu respectarea suveranității statale și a dreptului internațional.

Federica Mogherini a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, menționînd că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?