Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Filip, despre problema transnistreană: trebuie să demonstrăm că sîntem partea activă

9 noi. 2018,, 14:20   Politică
2736 7

Stadiul actual în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană a fost analizat în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea țării, condusă de premierul Pavel Filip.

Oficialul a apreciat rezultatele obținute și a vorbit despre importanța aplicării hotărîrilor protocolare semnate și a menținerii dinamicii pozitive.

„Anul acesta întrevederile la nivel de reprezentanți politici cel puțin s-au triplat, iar la nivelul grupurilor de lucru mai mult decît s-au dublat - asta înseamnă că există activitate. Pe dimensiunea transnistreană noi trebuie să demonstrăm că sîntem partea activă și să venim permanent cu inițiative”, a spus premierul.

Au fost prezentate evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri în cadrul grupurilor de lucru existente, inclusiv în formatul „5+2”. Autoritățile au prezentat cele mai importante progrese pe subiectele din pachetul „Berlin plus”. Acestea se referă la oferirea accesului agricultorilor la terenurile agricole situate în raionul Dubăsari, dar și asigurarea liberii circulații a elevilor și angajaților instituțiilor de învățămînt din regiunea transnistreană, cu predare în limba de stat. Aceștia pot circula în baza carnetelor de elev și a legitimațiilor de serviciu.

La ședință s-a discutat și despre acțiunile efectuate în vederea punerii în practică a înțelegerii privind asigurarea accesului în traficul rutier internațional al mașinilor din regiunea transnistreană care nu au legătură cu activitatea comercială. Procesul de eliberare a plăcuțelor neutre a fost simplificat, inclusiv prin deschiderea oficiilor Agenției Servicii Publice la Tiraspol și Rîbnița.


Membrii Comisiei au făcut un schimb de opinii pe marginea celor mai importante subiecte ce urmează a fi soluționate pînă la finele anului curent. În acest sens, autoritățile își propun organizarea unei noi reuniuni în formatul „5+2”, precum și lansarea unor inițiative noi, în beneficiul populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?