Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Filip de la tribuna ONU a făcut un apel către Federația Rusă

29 sep. 2018,, 10:15   Politică
6754 15

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre, relatează Noi.md citînd serviciul de presă al guvernului.

În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele GOTR, (care staționează ilegal în țara noastră), împreună cu stucturile paramilitare neconstituționale.

“Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întîrziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat premierul.

Premierul susține că retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de reintegrare a țării. ”În pofida dificultăților care frînează procesul de reglementare, autoritățile de la Chișinău sînt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluție politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Pavel Filip a vorbit și despre eforturile țării noastre pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest sens, a fost elaborată Strategia de dezvoltare ”Moldova 2030”, aliniată la angajamentele internaționale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE. „Prin alinierea la principiile și standardele europene, prin armonizarea legislației naționale cu cea europeană, ne propunem să aducem țara mai aproape de UE și să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis șeful Guvernului.


Premierul Pavel Filip a susținut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?