Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Filip: AȘM înainte muncea nu pentru știință, dar pentru gestionarea patrimoniului

5 apr. 2019,, 17:50   Politică
2862 0

Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți.

Pavel Filip a menționat că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate. „Pînă la reformă, conducerea Academiei muncea nu atît pentru știință, cît pentru gestionarea patrimoniului. Acum, AȘM nu mai trebuie să se ocupe de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, dar se poate concentra nemijlocit pe știință. Urmare a reformei, AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”, a spus prim-ministrul.

Premierul a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sînt gestionați acești bani. „Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încît să ne mîndrim cu știința națională”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atît a științei fundamentale, cît și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării(MECC).

În timpul apropiat, AȘM va prezenta un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta MECC în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și novării în următorii 4 ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile, în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?