Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filat: „Riscăm să rămînem un etern candidat la Uniunea Europeană”

27 sep. 2022,, 12:51   Politică
2806 0

Fostul premier al țării Vlad Filat critică eforturile autorităților centrale de la Chișinău de a obține statut de țară membră a Uniunii Europene. În opinia lui Filat, ctuala guvernare pare pregătită doar pentru beneficiile statutului de țară membru, decît cum să obțină acest statut.

„Acordarea statutului de candidat al Republicii Moldova la UE este o realizare importantă. Din păcate, în mentalul colectiv al cetățenilor noștri, aderarea la prosperul spațiu european a fost și este echivalent cu libera circulație a persoanelor, din acest motiv vestea că sîntem țară candidat nu a produs decît foarte puțină emoție, în special pentru cei care știu ce presupune statutul de membru al comunității europene.

Pentru cei mai mulți moldoveni, aderarea la UE s-a produs atunci cînd s-au ridicat vizele.

De fapt, analizînd condițiile puse de Comisia Europeană, dar nevociferate de Consiliul European, datorită intervenției României, putem spune că sîntem la fel de departe de UE ca și Georgia, statutul de țară candidat fiind mai mult un semnal politic de a arăta că Ucraina și R.Moldova nu au fost abandonate în fața militarismului rus decît o intenție clară de a ne primi.

Din nefericire, Republica Moldova poate începe negocierile, dacă vom îndeplini condițiile Comisiei Europene, cel mai devreme în toamna anului viitor, iar pilonul principal, echipa de negociatori, nici măcar nu a fost constituită, pentru ceea ce se presupune a fi un adevărat examen al statului nostru.


Datorită schimbărilor din blocul comunitar, fără o grăbire a procesului de aderare prin demararea negocierilor riscăm să rămînem precum Turcia, un etern candidat la Uniunea Europeană. Totodată, fără o politică internă bună nu putem avea o politică externă bună și din acest motiv singularizarea PAS și a Maiei Sandu, ruperea de ceilalți actori politici poate duce la distrugerea pe termen lung a întregului sistem politic cu consecința revenirii unei stîngi revanșarde și supusă intereselor străine.

În final, aderarea la UE se face de către Republica Moldova, nu de Maia Sandu, PAS, sau un alt partid. Aderarea la Uniunea Europeană este și trebuie să fie un efort național nu o cursă politico-electorală”, scrie Filat pe pagina sa de Facebook.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?