Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Filat, despre alegerile din Găgăuzia: "Acțiunile trebuiau întreprinse la timp și în limita legii"

18 mai. 2023,, 18:30   Politică
4521 2

"Găgăuzia este mai specifică decît încearcă unii sau alții să o prezinte. Mă tem că ne va lua mult timp să revenim la poziția inițială în care cel puțin comunicam cu ei", a declarat fostul premier Vlad Filat în contextul scandalului legat de validarea scrutinului electoral din Autonomie.

Fostul premier a menționat în cadrul emisiunii "Important" de la TVC 21 că autoritățile trebuiau să intervină din timp și în limita legii, dacă au avut unele bănuieli privind coruperea alegătorilor.

„Obiectiv să ne uităm la situația din Găgăuzia: pe de o parte, votul a fost influențat, au fost mulți bani în aceste alegeri, însă acțiunile instituțiilor de stat trebuiau făcute la timp și în limita legii. Datele și neregulile trebuiau să fie colectate în limita legii.

Toate astea trebuiau să se întîmple înainte de turul I. Dar nu lași oamenii să se ducă la vot, ulterior între cele două tururi faci rundele astea de mascați prin Găgăuzia, care, de atfel, nu au făcut decît să mobilizeze votul pentru candidatul Șor. Să lași lucrurile așa cum sînt, oamenii să voteze pentru bașcan și, după ce toți candidații și toți alegătorii au recunoscut rezultatele alegerilor, să începi să vorbești despre nereguli și că trebuie anulate...”, a explicat Vlad Filat.

Potrivit fostului prim-ministru, acțiunile oamenilor legii la Comrat se vor răsfrînge negativ asupra relației Chișinăului cu Autonomia Găgăuză.


„Ce trebuie să înțeleagă guvernarea e că aici deja nu mai au de-a face cu candidatul lui Șor. Deja relațiile lor vizavi de aceste alegeri sînt cu întreaga Autonomie. Oamenii s-au consolidat nu în jurul candidatului lui Șor, ei s-au consolidat în jurul așa-numitului interes al Autonomiei și că Chișinăul intervine în drepturile lor. Dacă nu se va înțelege acest lucru, din păcate, vom avea consecințe cu toții, nu doar guvernarea”, a mai menționat Filat.

"Către cei din autonomie eu am un apel și vreau ca să fie auzit și cei care sînt în calitate de lideri. Să înțeleagă că anumite supărări, care au fost și provocate, să înțeleagă că în afară de cei din PAS este cealaltă parte a societății. Și supărările dînșilor trebuie să fie comesurate în acțiuni care să nu se răsfrîngă asupra întregii societății. Trebuie să recunoaștem este o situație de criză majoră", a mai spus Filat.

Menționăm că luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat urmează să examineze demersul Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei privind confirmarea legalității și rezultatelor alegerilor Guvernatorului UTA Găgăuzia, și validarea mandatului de bașcan al Evgheniei Guțul.

22
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?