X 

Filat deschide parantezele: Despre trădători și motivul pentru care nu va putea participa la alegeri

12 mai. 2021,, 10:52   Politică
4850 6

Fostul premier Vlad Filat spune că sînt mai multe motive care au stat la baza deciziei de a se retrage de la șefia Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), dar nu exclude că într-o zi va reveni în politica mare.

De asemenea, acesta a recunoscut că nu va putea pretinde la funcția de deputat, deoarece are antecedente penale.

„A fost o decizie bine gîndită de către mine. Nu fac parte din categoria celor care pleacă dintr-o funcție sau alta cu picioarele înainte. Am capacitatea de a lua decizii, inclusiv de retragre, de a face un pas în urmă atunci cînd situația o impune. sînt și motive de ordin personal, însă la baza acestei decizii este situația creată la nivel politic și, în particular, în raport cu mine. Eu nu mi-a dorit ca în aceste alegeri, la fel ca și la scrutinul prezidențial, să fiu subiect electoral”, a declarat seară, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, transmite Noi.md cu referire la Ziarul Național.

De asemenea, fostul premier a recunoscut că nu va putea să se regăsească pe lista PLDM alegerile parlamentare din 11 iulie.

„Răspunsul este foarte simplu – nu am posibilitatea sub aspect juridic. Este vorba de antecedente. Mai este o problemă la care nu m-am așteptat – respingerea de către Curtea Supremă a recursului în anulare pe care l-am înaintat avînd la bază două comunicări CtEDO și o explicativă din partea Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului. Mai mult ca atît, este și decizie a Curții Constituționale. Atunci cînd CSJ nu respectă deciziile CC, atunci ce vrem noi de la alte instituții... Plahotniuc nu este în R. Moldova, dar ceea ce reprezenta el și oamenii care îl reprezentau continuă să fie aici. Uitați-vă ce se întîmplă în instanțele de judecată, în Procuratură, a spus sursa citată.


Filat afirmă că va rămîne în continuare membru al PLDM, dar și membru al Consiliulu Național, organ care asigură conducerea partidului între congrese. „Probabil trebuie de spus de ce Alexandru Bujorean este președinte interimar. Interimatul funcției este asigurat de unul dintre vicepreședinții formațiunii. Noi avem doi vicepreședinți – Iulian David și Alexandru Bujorean. Bujorean și-a dorit foarte mult acest lucru, iar domnul David – nu. Eu am lăsat lucrurile să se întîmple, fără a interveni”.

Întrebat dacă va reveni la șefia PLDM atunci cînd CtEDO îi va da dreptate, Filat a lăsat o portiță deschisă.

„Eu nu știu, dar o să fiu foarte sincer. Dacă faci declarații de genul da sau nu, atunci ești în situația să răspunzi pentru asta. Rămîne să vedem. Eu, deocamdată, rămîn în PLDM. Nu voi fi simplu membru și mă voi implica în luarea deciziilor. Îmi voi expune punctul de vedere și voi insista asupra acestor puncte de vedere. Să ajungă să se meargă pe emoții. Trebuie să fim raționali.

De asemenea, Vlad Filat a vorbit de noi trădări în rîndul apropiaților săi, la fel cum s-a întîmplat atunci cînd era prim-ministru.

„După ce mi-am dat demisia, iar partidul a luat act de demisie, m-am convins încă o dată, dar slavă Domnului că acum… Este dureros cînd oamenii în care ai încredere se dovedesc a fi…Cuvîntul trădător e prea… Poți să trădezi patria. Cred că e vorba de ticăloșenie și lașitate. În această perioadă m-am convins că cei care strigă cel mai tare că sînt loiali, că sînt onești, că sînt cu tine pînă la sfîrșit - anume ei trădează cel mai dureros și în momentele cele mai neprielnice. Cei mai apropiați oameni au plecat, s-au dezis… Oamenii își manifestă calitățile atunci cînd au falsa înțelegere că au puterea sau se grăbesc în anumite acțiuni și astfel își arată fața. Bine că s-a întîmplat acum, pînă la congres. Eu știu ce am de făcut acum”, a adăugat Filat.

Acesta a ținut să-l taxeze pe liderul interimar al PLDM, Alexandru Bujorean, care, fără a fi împuternicit de partid, a discutat cu „Partidul Schimbării”, condus de Ștefan Gligor, despre o formulă de participare în alegerile parlamentare anticipate.

În opinia lui Filat, PLDM ar trebui să meargă în aceste alegeri într-un bloc cu Platforma DA. „Noi puteam și aveam tot dreptul să refacem blocul ACUM. Din păcate, cei din Platforma „DA” nu doresc acest lucru. Ceea ce ne-au propus ei, este umilitor pentru noi”, a conchis Filat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?