Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Filat a spus tot ce a știut despre cele 2 milioane de euro pentru Zubco

13 feb. 2020,, 11:30   Politică
6375 0

Fostul premier, Vlad Filat, spune că a fost audiat de procurori în cazul privind posibila mită de două milioane de euro pe care Serafim Urechean ar fi primit-o de la Vladimir Plahotniuc pentru a-i ceda, în 2009, funcția de procuror general.

Filat a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că a fost la Procuratură și a „spus totul ce a știut și cum a știut”.

„Asta s-a întîmplat recent. A fost deschis proces penal și din cîte am văzut a fost închis a acest proces. Probabil o lună în urmă. Și au fost tot cei vizați și au depus mărturii. A fost dispusă neînceperea urmăririi penale”, a declarat Filat, transmite Noi.md cu referire la Cotidianul.

În opinia sa, decizia a fost una „logică”, întrucît „această infracțiune, darea și luarea de mită trebuie să fie probată”.

„Noi toți știm că așa s-a întîmplat. Dar pentru a proba acest lucru nu există posibilitate”, a mai precizat el.


Potrivit mai multor declarații emise în spațiul public în ultima perioadă de către Vlad Filat și Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc i-ar fi plătit lui Serafim Urechean două milioane de euro pentru a-i permite să-și numească propriul procuror general. Asta deoarece în procedura de partajare a funcțiilor între componentele care au format guvernarea în 2009, Procuratura Generală a mers la AMN.

De altfel, zvonuri în legătură cu tranzacționarea funcției au apărut încă din 2010, fără a fi însă confirmate de cineva.

Abia în 2019, în cadrul unor interviuri acordate din penitenciar, Veaceslav Platon (deputat în acea perioadă) și Vlad Filat (premier în acea perioadă) au confirmat aceste zvonuri.

„În 2009, atunci cînd chinuiam noi crearea Alianței pentru Integrarea Europeană 1, înainte de ședința Parlamentului, cu o seara înainte, a fost acasă la mine domnul Untilă cu Veaceslav Platon. Nu știam că vine și Platon. Au venit la mine acasă după 23:00 seara. Mesajul lor a fost unul direct: s-a decis vînzarea funcției de procuror general contra două milioane de euro. Ei spuneau că această candidatură va fi din partea lui Serafim Urechean, dar de fapt a fost din partea lui Plahotniuc. Era vorba de Valeriu Zubco, care este cumnat cu Sajin. Atunci am vorbit și cu ambasadorul SUA. A spus că este grav, dar că e decizia voastră”, declara Filat în vara anului 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?