COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6871

Fadei Nagacevschi a comentat hotărîrea de ieri a Curții Constituționale

11 iun. 08:30   Politică
2813 2

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că după hotărîrea de ieri a Curții Constituționale (CC) privind numirea în funcție a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se pornește un proces de schimbare.

„Chiar dacă am mai multe critici de ordin politico-juridic referitor la soluția de azi a Curții Constituționale, nu pot să nu menționez însă,

Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență, pentru a-i reda legitimitatea grav afectată, mai ales urmare a evenimentelor din anul 2019. O resetare parțială nu este suficientă.

Reamintesc, acest deziderat a fost și este promovat de MJ, fiind inclus și în proiectul de modificare a Constituției (CSM și sistemul judecătoresc).

Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM.


Sper cît de curînd să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rîndul judecătorilor.

Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea MJ, PG și Președintelui CSJ din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice.

Respectiv, proiectul de modificare a Constituției rămîne în continuare extrem de important spre a fi adoptat.

Pe această cale vreau să aduc sincere mulțumiri membrilor CSM al căror mandat a fost încetat urmare a HCC, pentru eforturile depuse în vederea readucerii normalității în CSM și să le urez mult succes în continuare, eventual la noul concurs pentru selectarea membrilor CSM din rîndul profesorilor titulari, organizat de Parlament.

PS sper mult că în speță este vorba de inițierea procesului de resetare a CSM și nu de vreun element al eventualelor înțelegeri obscure de asigurare a unor condiții ,,de seră” pentru numirea de către CSM al celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale care ar fi loial politic sau, de ce nu, blocarea procesului de numire.

Nu a mai rămas mult și vom afla”, a conchis ministrul aflat în demisie.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽