Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Facebook, instrument de implicare externă în politica internă a R. Moldova

15 iul. 2020,, 17:20   Politică
3162 2

Rețelele sociale pătrund tot mai puternic în viața noastră de zi cu zi. Influența lor asupra fiecăruia dintre noi este mult mai mare decît ne-am putea imagina noi.

Și cu cît mai mult credem că noi nu sîntem influențați de tot conținutul acestor rețele sociale, cu atît mai mult intrăm în capcana celor care ne manipulează iscusit creierul pentru a gîndi și a acționa cum ne programează ei. La acțiuni de manipulare prin intermediul Facebook, Instagram, Odnoklassniki, Tik-tok și altele recurg nu doar companiile, pentru a ne vinde produsele, deseori, de care nici nu avem nevoie. Rețelele sociale ne “vînd” zilnic și politicieni de care nu avem nevoie, dar pe care, grație tehnologiilor, îi idolatrizăm.

În 2019, pentru prima dată în istoria companiei, Facebook a blocat o așa numită “fabrică de trolli” dintr-o țară. Iată așa Republica Moldova a intrat în gura presei internaționale, pentru că acea “fabrică de trolli” ar fi aparținut fostei echipe a PDM, care o ataca dur pe Maia Sandu și blocul electoral ACUM, din care făcea parte și Partidul Acțiune și Solidaritate. Atunci au apărut discuții despre rolul pe care-l poate juca Facebook în procesele electorale din diferite state, în condițiile în care circa 70% din alegători au conturi pe această platformă și sînt consumatori ai rețelei. Pe parcursul unui an, Facebook a blocat și alte “fabrici de trolli” din alte țări, în cele mai dese cazuri, ajutînd astfel reprezentanții opoziției pro-occidentale.

Este bine cunoscut că în țara noastră, cea mai mare “fabrică de trolli” a fost creată de Dumitru Alaiba, pe atunci angajat al Guvernului Filat. Lansarea acestora a avut loc la puțin timp după vizita în țara noastră a unui șef regional al Facebook, care, printre altele, a avut întîlnire și cu Vlad Filat, pe atunci prim-ministru. Această “fabrică de trolli” a migrat, în 2016, la Maia Sandu împreună cu Dumitru Alaiba, care acum este deputat PAS.

Dacă e să urmărim statistica popularității politicienilor pe Facebook, urmărim că Maia Sandu acumulează cel mai rapid share-uri și like-uri, precum și vizualizări la video. Aparent, fără publicitate, așa cum o fac majoritatea politicienilor. Cine cunoaște modul de lucru al Facebook știe bine că, organic nu e posibil să obții această vizibilitate, pentru că această companie a făcut un algoritm prin care să „convingă” să bagi bani în sponsorizare, dacă vrei să fii văzut. Din informațiile noastre, vizibilitatea Maiei Sandu este asigurată de către compania Facebook chiar și fără sponsorizare, pentru a da senzația popularității ei, dar și pentru a o face cît mai vizibilă.


Revenind la testul nostru, pe care l-am început în luna mai și a durat pînă la sfîrșitul lunii iunie (aproximativ 5 săptămîni). Ipoteza noastră de lucru a fost că Facebook, ca și companie străină, o promovează pe Maia Sandu, protejînd-o față de atacuri. Noi am făcut mai multe pagini și grupuri pe Facebook (din motive lesne de înțeles, nu le vom da denumirea).

Pe aceste pagini au fost plasate lucruri negative la adresa mai multor politicieni din Moldova, utilizîndu-se, practic, aceleași elemente. Politicienii care au fost criticați pe aceste pagini au fost: Igor Dodon, Pavel Filip, Maia Sandu, Andrei Năstase și Ilan Șor. Mai mult de jumătate din informațiile negative la adresa Maiei Sandu au fost fie blocate, fie au primit avertizări de la compania Facebook, precum că vor bloca pagina/grupul, dacă astfel de mesaje se mai repetă.

Atragem atenție că e vorba de aceleași elemente negative la toți politicienii, dar blocate au fost EXCLUSIV informațiile negative la adresa Maiei Sandu. Noi deocamdată nu avem nici-o explicație de ce se întîmplă acest lucru, decît simpla presupunere că această companie internațională o promovează direct pe Maia Sandu.

În felul acesta, Facebook a devenit un instrument străin de implicare directă în politica internă a Republicii Moldova. Acest lucru ar trebui să dea de gîndit instituțiilor statului, inclusiv SIS, CEC, dar și Guvernului, Parlamentului. Altfel, curînd țara noastră va fi gestionată din biroul de la Londra ori New York al Facebook.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?