Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expulzarea profesorilor turci: Moțpan spune dacă figurează vreun politician în rapoarte

2 aug. 2019,, 11:40   Politică
2525 1

Niciun nume de politician nu apare în rapoartele ce țin de cazul expulzării celor 7 profesor turci. Sînt doar presupuneri.

Declarația aparține președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, care a ținut să menționeze că în urma audierilor, s-a constatat că în cazul dat au fost implicate cîteva persoane - Alexandru Baltaga, pe atunci, adjunctul șefului Centrului Antitero și Vasile Botnari, fostul șef al SIS. Mai mult decît atît, Moțpan a precizat că Serviciul de Informații și Securitate a fost cel care a achitat cursa charter cu care au fost transportați profesorii în Istanbul.

Potrivit deputatului, invitații la audieri au invocat mai multe cauze, inclusiv că ar fi existat suspiciuni la presupuse riscuri de atentate teroriste, spionaj în folosul altui stat, pedofelie.

"Reprezentanții SIS nu ne-au prezentat dovezi clare cu privire la acțiunile de acte de terorism. Nu au fost prezentate note, rapoarte, probe, în acest sens...A fost o decizie arbitrară cu încălcarea prevederilor legale care a șifonat imaginea RM”, a spus Moțpan.

Are vreo legătură Igor Dodon cu acest caz?


„Igor Dodon nu apare în rapoarte. Nu a apărut niciun nume de politician. Sînt doar presupuneri. Nu a avut atribuție la cazul respectiv...Unicul care lua decizii în țara asta era Plahotniuc. Pot presupune că ar fi el în spatele acestor decizii, dar acest lucru rămîne să-l constate procurorii...pot fi presupuneri că decizia a fost una politică”, a declarat șeful Comisiei securitate națională.

Cine a fost implicat în această situație?

„Cîteva persoane - Alexandru Baltaga, pe atunci, comandatul șefului Centrului Antitero și Vasile Botnari”, a spus Chiril Moțpan.

Cine a achitat cursa charter cu care au fost transportați profesorii în Istanbul? „SIS-ul a achitat din banii proprii”.

Moțpan a mai menționat că săptămîna viitoare ar putea avea loc o ședință, în cadrul căreia se va lua o decizie.

Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018, au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?