X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expulzarea celor șapte cetățeni turci trezește multe semne de întrebare - opinie

8 sep. 2018,, 12:02   Politică
6854 1

Expulzarea celor șapte cetățeni străini pe motiv că ar avea legături cu o grupare islamistă trezește multe semne de întrebare. În plus, oamenii se întreabă care a fost scopul urmărit. Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

„De ce conducerea statului, reprezentată de Serviciul de Informații și Securitate și alte organe cum ar fi Parlamentul, au decis să intre în acest joc?”, se întreabă politologul. Enest Vardanean spune că nu are un răspuns la această întrebare avînd în vedere cu cît murdărie s-a fcut acest lucru și avînd în vedere reacțiile nervoase inclusiv ale partenerilor externi.

Potrivit lui, anterior autoritțile turcești au cerut autoritților moldovenești să închid rețeaua de licee „Orizont” și după acest lucru instituțiile de învățămînt activau în Moldova sub garanția ambasadelor SUA și Germaniei la Chișinău. Și prin această acțiune de expulzare a profesorilor de la aceste licee, partidul de guvernmînt „și-a șters picioarele” de americani și germani, consider politologul.

Jurnalistul Valerii Demidețkii spune că a rămas uimit de faptul că serviciile speciale nu și-au explicat acțiunile. Faptul că SIS nu și-a explicat clar acțiunile a provocat diferite versiuni. Jurnalistul spune că ar fi înțeles acținile SIS dacă cetățenii turci ar fi fost reținuți și obligați pur și simplu să părăsească țara, să plece unde ar fi vrut ei, dar nu să fie expulzați în Turcia.

Șapte cetățeni strini, printre care șase directori și profesori ai Liceului „Orizont”, au fost declarați joi, 6 septembrie, indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SIS, cei șapte cetățeni străini sînt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?