X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Explicaţie: De ce ministrul Justiţiei a mers la Strasbourg

25 noi. 2019,, 21:46   Politică
4752 0

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, se află la Strasbourg pentru a discuta cu reprezentanții Comisie de la Veneția, inclusiv cu președintele acesteia, Gianni Buquicchio, despre reforma justiției în Republica Moldova.

Premierul Ion Chicu a declarat, luni, într-o conferință de presă, că aceste discuții sînt necesare „pentru a avea o agenda clară și coordonată și pentru ca să nu mai nimerim în situații în care remitem ceva nepregătit la această comisie, primim aviz negativ și pierdem jumătate de an în această reformă”, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Premierul a precizat că, săptămîna trecută, către Comisia de la Veneția a fost remis un concept modificat al reformei justiției.

Conceptul păstrează elementul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, dar cu respectarea normelor constituționale.

Întrebat de jurnaliști care este poziția Guvernului față de blocajul din sistemul judecătoresc (după ce Adunarea Generală a Judecătorilor i-a revocat din funcție pe membrii CSM din rîndul judecătorilor, iar CSM-ul nu recunoaște această decizie), Ion Chicu, a spus că nicio putere în stat nu poate face imixtiune în puterea judecătorească.


„Noi nu ne ducem ca precedenții la adunările lor, nu ridicăm pe fiecare să ne salute sau sărute mîna. Este o ramură a puterii absolut independente”, a declarat premierul.

Ion Chicu și-a exprimat încrederea că oamenii competenți din aceste instituții se vor organiza astfel încît această ramură a puterii „să lucreze conform Constituției, în interesul țării, fără implicarea în activitatea ei a altor ramuri ale puterii”.

Premierul a mai spus că absența ministrului justiției de la ședințele CSM este motivată, fiind actualmente preocupat de reforma justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?