Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Explicația Președinției privind retragerea Ordinului Republicii de la Plahotniuc

22 noi. 2019,, 14:27   Politică
4284 1

Deputatul fracţiunii PPDA Maria Ciobanu a primit răspuns de la Preşedinţie la solicitarea de a-i retrage „Ordinul Republicii” cetăţeanului Vlad Plahotniuc.

Instituţia prezidenţială spune că şeful statului nu are temei juridic pentru a-i retrage această distincţie.

În documentul prezentat de deputat, Preşedinţia explică că retragerea distincţiilor de stat se efectuează de preşedinte în cazul în care:

  • persoana a fost condamnată pentru o încălcare gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi modul stabilit de legislaţie;
  • persoana a săvîrşit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei la propunerea organuluii care a făcut demersul privind conferirea.

Astfel, se arată în răspunsul instituţeiei, nu există nicio solicitare a instanţei de judecată şi nici o astfel de propunere din partea celui care a făcut demersul privind conferirea titlului, adică Partidul Democrat din Moldova.

„Cel mai urît dintre pămînteni, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, deţine cea mai înaltă distincţie în stat, Ordinul Republicii, iar pentru preşedintele Igor Dodon nu sînt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Aşteptăm, la calendele greceşti, hotărîrea instanţei de judecată?”, a comentat Maria Ciobanu răspunsul Peşedinţiei pe o reţea de socializare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?