X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expertul a comentat perspectivele de aderare a Moldovei la UE

22 sep. 2019,, 12:14   Politică
3977 6

Politologul german Alexander Rar consideră că, cel puțin în următorii 10-20 de ani, Moldova nu are perspective de aderare la Uniunea Europeană, relatează eNews.

El și-a exprimat această opinie într-o ediţie recentă a programului „Întrebarea principală” pe NTV Moldova.
Comentînd politica externă a actualului Guvern din Moldova și perspectivele cooperării cu partenerii externi, politologul a menționat că UE nu este cea de cîndva și că trebuie să se concentreze pe rezolvarea propriilor sale probleme.

„Uniunea Europeană nu mai este cea de cîndva. Nu trebuie să ne facem iluzii și se spunem că Uniunea Europeană va continua să se extindă spre Est. Ei bine, nu va fi aşa. În orice caz, în următorii 20-25 de ani.

În primul rînd, nu mai sînt bani. Anglia părăsește Uniunea Europeană.
Acum, UE trebuie să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme timp de cel puțin 10 ani, pentru a se consolida din nou, și abia atunci, mi se pare, vor continua discuțiile despre extinderea ulterioară. Dar aceasta nu va mai fi extinderea pe care am observat-o în ultimii 20-30 de ani ”, a spus Alexander Rar.

În al doilea rînd, observă politologul, multe s-au schimbat în ultimii cinci ani.
„Criza ucraineană a creat undeva, după cum pare mulți, un nou„ Zid de la Berlin” între Vest și Est. Dar pe de altă parte, nu este așa. Dacă veţi merge la Bruxelles și veţi discuta - poate nu cu polonezii sau cu românii - ci cu reprezentanți ai altor țări occidentale, atunci veţi putea auzi ideea că, totuşi, ar trebui să se încerce elaborarea unui concept pentru construirea Europei de la Lisabona pînă la Vladivostok. De la Oceanul Atlantic pînă la Oceanul Pacific. Și un astfel de concept este unul genial, pentru că nu este doar romantic, ci rezolvă problema unor țări precum Moldova, precum Ucraina. Ale unor ţări care nu vor intra în Uniunea Europeană în următorii 10-20 de ani și poate niciodată”, a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?