X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experții spun că nu înțeleg solicitarea celor din Găgăuzia de a obține mai multe drepturi

28 iul. 2022,, 09:40   Politică
2660 0

Dacă va fi modificat Codul Electoral după bunul plac al celor din Găgăuzia, atunci sistemul electoral s-ar transforma din proporțional în mixt. Este părerea experților de la Promo-LEX după ce, ieri, Adunarea Populară a Găgăuziei au solicitat cinci mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, analiștii politici spun că intenția anunțată de la Comrat ar fi, de fapt, a Moscovei care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, transmite Noi.mdcu referire la tvrmoldova.md.

Potrivit experților Promo-LEX, inițiativa legislativă a fost înregistrată la Parlament de la începutul lunii iunie. Experții susțin că nu înțeleg solicitarea celor din Găgăuzia de a obține mai multe drepturi, din momentul în care deja se bucură de o largă reprezentare politică.

Nicolae Panfil, expert electoral Promo-LEX: "Știm foarte bine că bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului din oficiu, Adunarea Populară a Găgăuziei are dreptul la inițiativă legislativă. Cumva sînt neclare aceste cerințe în condițiile în care beneficiază de aceste drepturi. Ar fi o situație stranie în care pe teritoriul unei țări să avem sistem electoral dual, în care o parte a țării să voteze într-un sistem majoritar, să spunem așa, ca într-un final să avem sistem mixt."

O inițiativă similară a fost înaintată și în anul 2020, dar atunci a fost ignorată. Deputații PAS spun că solicitarea celor din autonomia găgăuză este o sfidare a autorităților constituționale de la Chișinău.


Oazu Nantoi, deputat PAS: "Timp de 28 de ani de la existența acestei autonomii, în funcție de conjectura politică apar diferite speculații. Ba ei desfășoară referendumuri ilegale și chipurile se pornesc în Uniunea Vamală Euroasiatică după aceea fără jenă primesc banii de la UE.

Ba actuala componență se luptă pentru panglica Sfîntul Gheorghe Și această solicitare este o provocare foarte primitivă care nu are nici o șansă noi nu putem să mergem pe discriminarea întregii populații în situația cînd la alegeri în UTA ies 50, 60 de mii de alegători dar ei cer 5 mandate. În baza cărui criteriu? De ce nu cer 51 de mandate?"

De aceeași părere sînt și analiștii politici care susțin că inițiativa legislativă este discriminatorie față de alte regiuni și ar crea un precedent periculos.

Nicolae Negru, analist politic: "E, de fapt, o formă de federalizare a Republicii Moldova. Atunci cînd nu-și reușesc pe ușă, se încearcă a intra pe fereastră. Dacă nu se schimbă Constituția, Codul Electoral nu poate fi schimbat. Dacă li se acordă găgăuzilor dreptul de a avea 5 reprezentanți in Parlamentul RM, atunci cu atît mai mult să li se acorde și transnistrenilor. Asta iar da Moscovei o pîrghie asupra R. Moldova, fiindcă știm că Comratul se supune întregime Moscovei."

Cei de la Promo-LEX spun că sînt necesare modificări la Codul Electoral, dar într-o altă direcție.

Nicolae Panfil, expert electoral Promo-LEX: "Alegerile care au loc pentru Adunarea Populară, pentru bașcanul Găgăuziei la fel să fie reglementate în codul electoral. În prezent, avem o situație stranie în care pe un teritoriu control de autoritățile RM se desfășoară alegeri despre care nu avem nimic spus în Codul Electoral. Este un articol 246 în care se spune că orice ale organele electoral create ar fi ilegale."

Oficialii Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia cer cinci mandate de deputat dintre cele 101 din Parlamentul Republicii Moldova. În caz contrar, amenință că vor ignora alegerile parlamentare și prezidențiale.

Legea Republicii Moldova cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova pe 23 decembrie 1994. Autonomia include 27 de localități, în care trăiesc circa 160 de mii de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?