X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experți: Guvernarea a trecut testul celor 100 de zile de mandat, dar mai există probleme

11 noi. 2021,, 14:54   Politică
2139 4

Actuala guvernare a trecut testul celor 100 de zile de mandat, consideră unii analiștii. Această perioadă de guvernare a fost marcată de două mari crize: cea pandemică și cea energetică, pe care guvernarea a reușit să le gestioneze relativ bine.

Comentatorii cred că există încă lacune în procesul de reformare a justiției și la capitolul transparență în comunicarea cu cetățenii.

Actuala guvernare de la Chișinău a rezistat testului de 100 de zile de mandat, însă, există unele aspecte care le pot fi reproșate celor care conduc acum Republica Moldova. Deși criza pandemică ar fi putut fi gestionată mai bine, la rezolvarea celei energetice, guvernarea a avut mai mult succes, consideră editorialistul Nicolae Negru, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

„Pe de o parte, am putea zice că Maia Sandu și guvernul PAS au fost răsfățații sorții atunci cînd au venit la putere, dar pe de altă parte au fost cei mai loviți de soartă. Conjunctura internă și externă este una dintre cele mai complicate și pe plan economic, și pe plan pandemic. Desigur, aici și-a spus cuvîntul lipsa de experiență.

Cred că au trecut cu relativ succes această majorare extraordinară a prețurilor la gaze. Guvernarea a reușit cumva să internaționalizeze această problemă energetică. Partenerii noștri strategici au exercitat presiuni asupra Rusiei și Rusia a mai scăzut din ambițiile ei”, a declarat Nicolae Negru.


Nicolae Negru observă, însă, că reprezentanții actualei puteri șchiopătează la comunicarea cu cetățenii și la capitolul transparență a acțiunilor, lucru pe care îl reproșau atunci cînd erau în opoziție.

Și comentatorul politic Victor Ciobanu crede că în problema energetică, guvernarea a reușit să obțină un preț bun la gazele naturale, în circumstanțele cunoscute. Însă, este incertă situația în reformarea justiției, un sector în care s-au făcut promisiuni importante în perioada electorală.

„Ca rezultat care se vede cu ochiul liber la cele 100 de zile, în primul rînd este decalajul foarte mare dintre așteptările care s-au investit în guvernare și rezultatul propriu-zis. Și aici sînt cauze obiective care pot servi drept scuză guvernării: criza pandemică și cea a gazului, sînt factori care au venit din afară și nu e responsabilă guvernarea pentru aceste lucruri.

Este incertă situația pentru pilonul principal al guvernării, pe care a cîștigat alegerile: lupta contra corupției. Aici vedem pași care nu par foarte bine gîndiți într-o strategie generală pentru acest domeniu destul de complicat”, consideră Victor Ciobanu.

Cabinetul de Miniștri condus de Natalia Gavriliță a fost învestit pe 6 august. Atunci, guvernarea a indicat patru direcții de acțiune prioritare: gestionarea eficientă a crizei pandemice, începerea reformării justiției și lupta anticorupție, restabilirea finanțării externe și creșterea veniturilor cetățenilor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?