Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Experți au comentat hotărîrea CEC de a deschide 3 secții de vot pe teritoriu necontrolat

15 iun. 2021,, 08:43   Politică
4051 7

O decizie curajoasă care ar putea constitui un precedent. În același timp, o decizie provocatoare, menită să testeze reacția societății.

Astfel califică experții în domeniul electoral decizia CEC privind deschiderea a 2 secții de vot în municipiul Bender și o secție în comuna Corjova, localități aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale de la Chișinău.

Experții Promo-LEX se arată seceptici că va fi posibilă asigurarea bunei desfășurări a scrutinului din 11 iulie în cele 3 secții de vot deschise în Bender și Corjova. Totuși, dacă această decizie va fi menținută în vigoare, pe termen lung ea ar putea fi în favoarea autorităților constituționale și ar reprezenta un prim pas spre obținerea controlului total asupra acestui teritoriu.

„Este o decizie curajoasă. Dacă se va reuși organizarea scrutinului corect și liber acolo, cel puțin în ziua alegerilor, pentru că pe partea de informare chiar sînt sceptic că va fi posibil de realizat, dar dacă se vor deschide secții acolo, sper că fie un precedent și la următoarele alegeri locale generale să avem deschise secții și în Chițcani, Mălăiești și alte localități care nu se află sub controlul și jurisdicția de facto a autorităților constituționale”, a spus Pavel Postică, expert Promo-LEX, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, expertul WatchDog Valeriu Pașa spune că miza la aceste alegeri nu sînt cele 3 secții deschise la Bender și Corjova, ci celelalte secții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană.

Ieri, Curtea Supremă de Justiție a remis Curții Constituționale sesizarea Platformei DA privind decizia CEC de a deschide 3 secții de vot pe un teritoriu aflat temporar în afara controlului autorităților constituționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?