Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Statutul candidatului Moldovei este un vagon-remorcă la locomotiva ucraineană

22 aug. 2022,, 17:15   Politică
2807 0

Moldova – candidată la UE – este unul dintre principalele subiecte sensibile de pe ordinea de zi, de care depinde soarta viitoare a țării noastre. Cîți ani va dura drumul european al Moldovei și ce face actualul guvern pentru asta – acesta a fost subiectul de discuții între experții invitați în studioul emisiunii „Problema principală cu Iulia Fedorova”, relatează Noi.md.

„Moldova a primit statutul de candidat în timpul războiului ca vagon-remorcă la locomotiva ucraineană”, spune jurnalistul Dmitri Ciubașenko.

Acestea sînt circumstanțe extraordinare. Maia Sandu spune că pot exista și alte circumstanțe care ne vor grăbi mișcarea. În general, este înfricoșător pentru mine să-mi imaginez dacă războiul ne-a dat statutul de candidat și chiar și președintele Macron a recunoscut acest lucru, atunci ce ar trebui să se întîmple aici pentru ca Uniunea Europeană să ne accepte.

Rămîn fidel părerii mele – că nu vom fi niciodată acceptați acolo. Nici măcar nu este science fiction. Se spune că 20-30 de ani, în 20 de ani s-ar putea să nu mai existe Uniunea Europeană...”

Expertul juridic Stanislav Pavlovschi, dimpotrivă, consideră că procesul de aderare a Republicii Moldova la UE ar putea fi accelerat dacă guvernul ar aborda această problemă mai profesionist, dar, în opinia sa, autoritățile au ales calea greșită:


„Aceasta necesită specialiști care știu cum se face, iar pentru asta este nevoie de o majoritate în parlament, pentru că integrarea europeană înseamnă, în primul rînd, aducerea legislației naționale în conformitate cu criteriile legislației UE. În Moldova este nevoie de Ministerul Integrării Europene. ar trebui să existe un organ central, care să concentreze toată munca asupra acestui proces în mîinile sale Ministerul Afacerilor Externe nu este organismul care ar trebui să se ocupe de integrarea europeană, pentru că este modernizarea vieții în țară: sănătatea, educație, vamă, taxe, securitate și o serie de alte întrebări..

Cînd stăm așteptînd de la cine să mai cerșim vreo cîteva zeci de milioane, aceasta nu este cea mai bună cale spre integrarea europeană.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?