TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Expert: Stabilitatea politica internă în Moldova prezintă pericol pentru Transnistria

Turbulențele politice din Moldova nu sînt periculoase pentru Transnistria, pentru care stabilitatea politică internă în Republica Moldova prezintă un risc mai mare.

Potrivit agenției Infotag, această opinie a fost exprimată de Igor Șornikov, director al Institutului pentru Cercetări Socio-Politice și Dezvoltare Regională (Tiraspol) într-un interviu oferit Politnavigator.

El a calificat drept „absolut imposibilă reluarea ostilităților pe Nistru în condițiile actuale”.

„Moldova are un arsenal destul de larg de metode non-militare de presiune asupra Transnistriei, pe care nu-l poate deocamdată aplica, parțial datorită poziției mediatorilor internaționali, parțial datorită instabilității sale politice interne”, a spus expertul, menționînd că „singurul pericol real pentru Transnistria este consolidarea puterii în Moldova în aceleași mîini”.

Potrivit acestuia, victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie „poate însemna îndepărtarea ulterioară a reprezentanților taberei de stînga de la putere, iar apoi, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare, crearea unui guvern stabil de dreapta”.


„Atunci autorii conceptului 3D – „democratizare, demilitarizare, dezincriminare” vor prelua reglementarea transnistreană. În acest caz, procesul de negociere între Tiraspol și Chișinău se va opri. Chișinăul va fi angajat în„ combaterea contrabandei ”, blocarea Transnistriei și negocierile cu Rusia privind retragerea proprietății militare a acesteia”, a spus Șornikov.

Pe de altă parte, el este convins că victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale „cu siguranță nu va fi începutul sfîrșitului pentru tabăra de dreapta, dar chiar dacă presupunem incredibilul că PSRM va avea puterea deplină în urma rezultatelor următoarelor alegeri parlamentare, acest lucru ar putea fi la fel de dezastruos pentru Transnistria”.

„Marele pachet pentru Moldova, anunțat acum doi ani, presupune atingerea unui compromis între marile puteri cu privire la statutul neutru al Moldovei, cu includerea Transnistriei în Republica Moldova și retragerea trupelor ruse din regiune”, a reamintit expertul.
Pornind de la aceasta, el concluzionează că tocmai „stabilitatea politică internă în Moldova” este periculoasă pentru Transnistria.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load