Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Sesizarea PDM la Curtea Constituțională nu trebuia acceptată

1 mar. 2019,, 10:41   Politică
3600 2

Sesizarea depusă astăzi de democratul Sergiu Sîrbu la Curtea Constituțională (CC) nici nu trebuia înregistrată.

Este opinia expertului în drept constituțional Teodor Cîrnaț, care a menționat că documentul conține mai multe greșeli. De partea cealaltă, vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a spus că nu le-a observat și că sesizarea este necesară pentru a preveni un blocaj instituțional. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Această sesizare trebuia respinsă de CC, din cauză că au fost admise greșeli de conținut și de text. În penultima pagină, unde se menționează: „considerăm că CC urmează să se expună asupra circumstanțelor în care președintele țării poate fi implicat direct sau indirect în politică...”, dl Sîrbu așa de tare s-a grăbit, că a făcut copy paste de la o altă sesizare depusă la CC. Cei de la CC nu trebuiau să accepte contestația deputatului. Potrivit procedurii, grefa verifică dacă sînt respectate părțile componente ale unei sesizări.

Anterior, a fost un caz cînd o sesizare depusă de PLDM nu a fost acceptată și a fost returnată din cauza unei greșeli. Curtea, prin hotărîrea sa din 2013, i-a dat deja răspuns dlui Sîrbu la ceea ce dorește el acum să interpreteze. Cum poate CC să dea împuterniciri mai largi Guvernului, dacă Parlamentul trebuie să adopte o lege în acest sens. Guvernul este opera Parlamentului, ceea ce înseamnă că funcționează atîta timp cît are încrederea Parlamentului. Dar cum poate Guvernul, care nu a obținut încrederea din partea Parlamentului, să-și asume răspunderea în locul acestui Parlament. Asta este o aberație”, a declarat Teodor Cîrnaț.

Vladimir Cebotari a spus că a citit sesizarea depusă de Sergiu Sîrbu, dar că nu a observat greșeala. „Analizele noastre au arătat că există riscul unui eventual haos normativ, în cazul în care clasa politică nu va avea suficientă înțelepciune să intre în anumite alianțe și nu va avea capacitatea să formeze un Guvern și vor fi organizate alegeri anticipate. Există riscul ca țara să rămînă într-un haos pe o perioadă nedeterminată. Intenția noastră este de a obține clarificări, pentru a înțelege cum trebuie guvernată țara în astfel de situații. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus vicepreședintele PDM.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?