X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: participarea tuturor formațiunilor politice la alegerile parlamentare trebuie condiționată

16 mar. 2023,, 16:01   Politică
2234 0

În Republica Moldova sînt înregistrate 58 de partide politice, dintre care nouă au fost înregistrate în ultimii doi ani, potrivit datelor oferite pentru Radio Moldova de Agenția Servicii Publice (ASP).

Nu atît numărul partidelor contează, cît calitatea lor, care, în unele cazuri lasă de dorit, susține analistul politic Igor Boțan. Expertul propune introducerea anumitor condiții pentru participarea formațiunilor politice la anumite tipuri de scrutine.

Din cele 58 de partide existente în prezent, cinci au fost înregistrate în anul 2021, trei în 2022, iar unul de la începutul acestui an, susține șefa Secției înregistrări organizații necomerciale din cadrul ASP, Veronica Ignat.

Ea a precizat că în prezent ASP examinează cererea pentru înregistrarea unui alt partid politic, iar periodic sînt depuse demersuri pentru modificări în statutele sau în conducerea formațiunilor politice.

„Anul 2023 de la început pînă actualmente un partid politic și unul pe rol, dar încă nu avem o decizie emisă. Încă nu avem confirmat dacă este înregistrat sau nu, vedem în zilele următoare. Pe parcursul acestor trei ani, în mod permanent partidele solicită modificări în actele de constituire, în programele politice, schimbări de denumiri, adrese juridice”, a declarat Veronica Ignat.


Veronica Ignat a mai declarat că în ultimii doi ani a fost radiat doar un singur partid din inițiativă proprie.

Este de apreciat că Republica Moldova are mai multe partide, problema constă în calitatea unora dintre ele, a comentat pentru Radio Moldova, expertul Igor Boțan. El a făcut referire la presupuse cazuri de comercializare a partidelor, în special în preajma campaniilor electorale.

În acest sens, Igor Boțan precizează că Republica Moldova a simplificat procedura de înregistrare a partidelor, ceea ce este un lucru bun, dar autoritățile ar trebui să se gîndească la o formulă de condiționare a participării formațiunilor politice la alegerile parlamentare.

„Participarea la alegerile parlamentare partidele trebuie să aibă un anumit potențial, suportul a cel puțin 1% din numărul de alegători din Republica Moldova, aproximativ 30 de mii de oameni”, a specificat Igor Boțan.

Amintim că, în anul 2020, a fost redus numărul minim necesar de semnături pentru înregistrarea unui partid politic de la 4.000, la o mie. În plus, a fost exclusă necesitatea ca membrii acestuia, la momentul constituirii, să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale.

0
1
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?