X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: Moldova nu se poate aștepta la relații „romantice” cu Gazprom

26 oct. 2021,, 16:57   Politică
2951 4

În gestionarea crizei gazelor, R.Moldova are nevoie de concentrare pe soluții durabile și urgente, nu pe emoții și speculații, este de părere analistul politic Dionis Cenușă.

Cenușă a respins spusele unor analiști precum că el ar favoriza Rusia în contextul crizei energetice prin care trece Moldova. "Sînt niște insinuări și acuzații serioase, din varii motive, pe care le condamn cu fermitate", a precizat acesta.

Analistul a explicat de ce din punctul său de vedere, partea rusă nu este dispusă să facă concesii în problema gazelor, argumentele fiind în principal de ordin politic.

"- Rusia nu vrea să manifeste bunăvoință. Motive sînt cîte vrei, dar principalul este că promotorii intereselor rusești au devenit irelevanți în urma ultimelor scrutine electoarele. E logic din perspectiva Moscovei, nu zic în niciun caz că e bine sau corect, că folosește gazele naturale pentru a pune presiune și a testa limitele guvernării, care are simpatii geopolitice contrare.

- Gazprom este o companie de stat, care mereu a avut o agendă politică (mai ales din 2000 încoace - regimul lui Putin). De aceea, tot ce face acestă companie este și va fi cu conotații (geo)politice. Ucraina a simțit acest lucru din 2009 încoace, chiar și după ce s-a separat din punctul de vedere a importului de gaz rusesc în ultimii 6 ani. În spațiul post-sovietic, relațiile dintre Gazprom și state se bazează sau pe confruntare sau pe subordonare. Chiar și cel mai pro-rus lider în regiune Lukașenko s-a contrazis în varii ocazii cu Gazpromul. Deci, Moldova nu se poate aștepta la relații romantice cu Gazprom (nici Igor Dodon nu le-a avut)", spune Cenușă.


Acesta consideră că diversificarea surselor de livrare a gazelor este o abordare corectă.

"Dar chiar dacă guvernarea lucrează asupra diversificării, aceasta nu a renunțat la ideea negocierilor pe gaze cu Rusia. Raționamentul este comercial și politic, dar numai dacă formula prețului negociată în final este avantajoasă și condițiile conexe nu prevăd concesii pe domeniul liberalizării pieței energetice".

Analistul mai menționează că la ora actuală guvernarea are o misiune complicată, pe care nu a avut-o nicio conducere în trecut.

"Sînt cîteva crize pe care guvernarea trebuie să le gestioneze concomitent. Repet ceea ce am scris anterior - comunicarea strategică este crucială (asta nu înseamnă tone de informație, ci informație utilă și clară).

De aceea, îi rog pe toți să lase speculațiile și dezinformarea, inclusiv despre mine. Situația energetică necesită cap rece, nu emoții. Moldova are nevoie de concentrare pe soluții durabile și urgente, nu pe emoții și speculații", se arată în mesaj.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?