X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: "Intenția de a retrage Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI este una politică"

16 mai. 2023,, 09:30   Politică
2153 1

«Intenția autorităților de la Chișinău de inițiere a procedurii de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) este una politică, care va avea mai multe dezavantaje pentru cetățenii Republii Moldova decît beneficii».

Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către Ian Lisnevschi, politolog, directorul Intellect Group.

Potrivit politologului, dacă se va ajunge la hotărîrea de retragere din acest Acord, ea va avea mai multe consecințe negative pentru țara noastră și, nemijlocit, pentru cetățenii noștri.

«O astfel de hotărîre va influența negativ asupra economiei, asupra mai multor sfere, care sînt importante pentru Republica Moldova, inclusiv agricultura. Din cauza războiului din Ucraina s-a schimbat, practic, toată logistica. Dacă analizăm situația, Moldova depinde de multe resurse, pe care le primește din Belarus, Rusia, inclusiv din Ucraina. Din cauza acestui război, s-au majorat prețurile, inclusiv, la resursele energetice. Am văzut că Moldova a trecut de această iarnă grea, dar a fost destul de complicat pentru cetățeni, care achitau, în medie, 300 de euro doar pentru gazele naturale. Cred că guvernarea noastră ar trebui să pună accent pe asigurarea unei stabilități economice în țară, dar nu să facă geopolitică», a spus expertul.

Ian Lisnevschi mai spune că, din păcate, puterea de la Chișinău are alte priorități, iar decizia de inițiere a procedurii de retragere a Moldovei din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI va deveni din nou un instrument de dezbinare a societății noastre.


«Este o greșeală, care va afecta destul de grav Republica Moldova, iar scuzele guvernării că de vină este Federația Rusă nu vor fi suficiente pentru a acoperi nemulțumirile oamenilor. Mai mult decît atît, nu cred că este o decizie de sine stătăoare, dar influențată din afara țării», a mai punctat politologul.

Vizavi de colaborarea Republicii Moldova cu fostele state sovietice, Ian Lisnevschi a spus că, din cauza războiului din Ucraina, multe înțelegeri nu sînt funcționale, dar, oricum, sînt necesare înțelegeri bilaterale cu aceste state.

«Nu trebuie să uităm că în Rusia avem zeci de mii de cetățeni din Republica Moldova și sînt cetățeni, drepturile și interesele cărora statul nostru este obligat să le apere. Odată cu retragerea din acest Acord, acești cetățeni vor fi lăsați, practic, în voia sorții. Așadar, vor apărea mai multe probleme de pe urma acestei decizii a guvernanților noștri. Aceștia trebuiau să facă, mai întîi, o analiză a acestor urmări și să întreprindă măsuri alternative. Dar, deocamdată, vedem din nou un factor, care nu va face decît să divizeze societatea, și doar o campanie geopolitică influențată din exterior», a mai concluzionat Ian Lisnevschi.

Amintim că astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat despre decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

31
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?