X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert, despre vizita lui Karasin în Moldova și întoarcerea lui Neguța la Moscova

21 mar. 2018,, 15:50   Politică
6647 13

Rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, pentru consultări la Chișinău și decizia ulterioară privind întoarcerea lui la Moscova face parte dintr-un joc tactic și politic al autorităților.

În același timp, acestea și alte acțiuni ale politicienilor moldoveni din partidul de guvernămînt, infantilismul lor în abordarea relațiilor cu un partener strategic atît de important ca Federația Rusă nu corespund intereselor pe termen lung ale Moldovei.

Această opinie a fost exprimată de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, invitat la emisiunea „Glavnoe”, difuzată de canalul TVC21, transmite Noi.md.

„În principiu, este anormal faptul că avem astfel de situații, mai ales cu Federația Rusă. Dar nu cred că este un secret pentru cineva că acesta este doar un joc tactic și politic care se întîmplă undeva acolo, despre care știm puțin și înțelegem puțin. Din păcate, acest lucru nu are nimic de-a face cu țara noastră, cu interesele ei pe termen lung”, a subliniat Valeriu Ostalep.

El a menționat că aparatul de stat nu trebuie să fie dependent de interesele politice înguste, iar eficiența lui – de disensiunile tactice dintre politicieni.


Fostul viceministru de externe consideră că rechemarea ambasadorului Republicii Moldova din Rusia este un element al luptei politice a autorităților actuale, cu scopul de a cîștiga sprijinul partenerilor occidentali. În același timp, referindu-se la rechemarea ambasadorului Moldovei din SUA și faptul că țara noastră, timp de mai multe luni, nu are un șef al misiunii diplomatice la Washington, Ostalep a sugerat că acesta ar putea fi, de asemenea, un element al luptei politice sau, pur și simplu, părțile nu pot conveni asupra candidaților.

„Posibil că se acționează după principiul de negociere: tu – mie, eu – ție. Există un dezacord între puterea executivă și președinte, dar, în mod normal, aparatul de stat nu trebuie să funcționeze așa”, a subliniat analistul și expertul politic.

De asemenea, el a opinat că deciziile care au condus la degradarea relațiilor Moldovei cu Rusia sînt rezultatul unor interese politice înguste. Ostalep a reamintit că, în 2014, înainte de semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere, partidele de dreapta au organizat o isterie inutilă și că autoritățile nu au ascultat opinia exprimată de Rusia – unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, țara în care lucrează sute de mii de cetățeni moldoveni, care este importantă pentru rezolvarea problemei transnistrene și aprovizionarea cu gaze naturale.

„Președintele rus spune public: «Nu vreți să discutăm ce se va întîmpla? Pentru că asta ne privește și pe noi» Răspuns: «Nu, în niciun caz, Doamne ferește! etc.» Amintiți-vă această isterie. Dacă încercai să exprimi o opinie diferită, imediat auzeai acuzații că ești agent al FSB, GRU și așa mai departe. Putin a spus foarte concret ce se va întîmpla. Asta s-a și întîmplat. În fiecare an, relațiile politice, comerciale și economice dintre Moldova și Rusia se înrăutățesc”, a notat Valeriu Ostalep.

El a subliniat că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care iau decizii nu înțeleg pe deplin faptul că țara noastră pentru Rusia nu este la fel de importantă ca și Rusia pentru noi. „Sîntem problema nr. 140 pentru Rusia. Ne exagerăm foarte mult rolul. Rusia este importantă pentru noi și, de aceea, o avem peste tot, pornind de la gropile de pe drumuri și terminînd cu dominația mondială și hackerii. Pentru Rusia, din păcate, totul este altfel. Ea are propriile sale interese. În Rusia, de Moldova se ocupă două persoane și jumătate. Și acest lucru trebuie înțeles clar”, a spus analistul politic.

El amintit cîte persoane din Republica Moldova care s-au ocupat de politica externă s-au schimbat în ultimii ani. „Iar în Rusia Grigori Karasin a vizitat Moldova în perioada 2006-2007 și vine și acum. El este un om foarte credibil și competent, el promovează în mod clar interesele Rusiei în această regiune. El nu face pași nici la dreapta, nici la stînga, nu face declarații ciudate, pași ciudați. Este un profesionist serios, dar noi ne frămîntăm de 10 ani: Rusia este ba partener strategic, ba dușman etc.”, a subliniat Valeriu Ostalep.

„Noi însă ne putem permite acest lucru, sîntem oameni atît de importanți, încît în curînd chiar și Marea Britanie va depinde de noi”, a spus el ironic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?