X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert, despre separarea unor ministere: „Unele lucruri nu vor fi perfecte, dar…”

11 aug. 2021,, 07:15   Politică
2939 0

Directoarea de programe din cadrul Centrului analitic Expert-Grup, Tatiana Savva, responsabilă de domeniile anti-corupție și buna guvernare, spune că ministerele și entitățile nou formate trebuie să facă modificările necesare pînă la aprobarea noii Legi a bugetului pentru ca în 2022 să fie întocmit bugetul conform noii structuri.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Tatiana Savva a punctat că atunci cînd se separă două entități, are loc un proces adminsitrativ-birocratic.

„… se schimbă o foiță cu altă foiță la Cancelaria de Stat. Acest lucru durează, se revizuiește și structura, și efectivul necesar, se fac modificările la Ministerul Finanțelor. Este un proces aparent complicat, însă iarăși o să revin la anul 2017, cînd în august-septembrie s-a făcut o reformă care ar fi trebuit să dureze doi ani. Ei n-au făcut-o neapărat foarte bine, dar ei au făcut-o în două luni.

Acum ce vor trebui instituțiile să facă? Instituțiile nu au de ales decît să facă toate aceste modificări pînă la aprobarea noii Legi a bugetului, pentru ca finanțarea pentru anul viitor, pentru anul 2022 să fie deja conform noii structuri a guvernului. Asta înseamnă că guvernului nu-i rămîne foarte mult timp la dispoziție ca să facă acest lucru de facto”, spune Tatiana Savva.

Potrivit expertei munca este una enormă și noul Guvern trebuie să se descurce în trei luni dacă și-au asumat acest angajament.


„Ministerele, unele dintre ele trebuie deja să lucreze: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, mai ales în condițiile epidemiologice noi, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii. Slavă Domnului că avem un singur Minister al Finanțelor și ei nu au fost comasați, pentru că una din marile provocări va fi și pentru Ministerul Finanțelor ca să revadă toată structura de finanțare a aparatului administrativ.

Este complicat, dar eu cred că este posibil, unele lucruri nu vor fi perfecte, dar, în condițiile unei stabilități politice, presupun că vor avea timp și să redreseze foarte rapid eventualele greșeli care vor apărea”, mai spune experta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?