Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert, despre reglementarea transnistreană: Vedem o avansare tot mai agresivă a Tiraspolului

1 apr. 2019,, 12:30   Politică
2403 3

În timp ce autoritățile de la Chișinău o poziție incertă în dosarul transnistrean, reprezentanții Tiraspolului se remarcă printr-o politică tot mai activă și agresivă.

De această părere este fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu. Expertul se îndoiește că negocierile în procesul de reglementare transnistreană vor avansa cumva, odată cu alegerea unei noi componențe a Parlamentului.

”Noul parlament va fi suficient timp preocupat de propriile interese şi probleme interne, inclusiv legate de buget care are probleme foarte mari. Adică sînt probleme mult mai importante decît problema transnistreană. Această problemă dacă nu ar fi fost derapată pe aceste șine incorecte prin semnarea celor trei protocoale, avea să fie lasată aşa cum este ea. (….) Însă dacă nu o fost înţelegere, ne-au pus pe jar acordurile semnate şi Transnistria ne sucește mereu mîinile ca ele să fie realizate, duse pînă la capăt. sînt tratative interminabile, poziţii incerte din partea Chișinăului şi dimpotrivă avem o avansare tot mai activă şi agresivă a Tiraspolului”, a comentat Leahu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit fostului membru CUC, semnarea așa-numitului pachet din 8 puncte, ce prevede măsuri de consolidare a încrederii, a defăimat Chișinăul atît în fața populației, cît și a partenerilor externi.

”Chişinăul a ridicat mîinele şi a permis să fie atras în această cursă care duce numai la suveranitatea şi independenţa Transnistriei.”, a adăugat el.


Ion Leahu mai spune că politica "paşilor mici" pentru rezolvarea problemei funcționează.

“Nu poate să fie această tactică reuşită din punctul de vedere a reintegrării teritoriale a R. Moldova. deja nu se mai aplică sticherul pe mașinile transnistrene care utilizează numere nu e clar ale cui, neutre. Nu se mai fac paşi spre confirmarea legală a faptul că terenurile aparţin fermierilor moldoveni. În orice clipă orice persoană poate să le retragă acele hîrtii, certificate şi omul din nou rămîne fără teren. Nici în cazul şcolilor nu se face nimic. Cedările s-au făcut şi se aşteaptă în continuare să fie făcute din partea Chişinăului fără nici un fel de atitudine la procesul de reglementare.”, a concluzionat Ion Leahu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?